marți, 30 decembrie 2014

Coji de portocale confiate


Pentru ca in aceasta perioada consumam mult suc de portocale si lamai, am adunat o gramada de coji de portocale indeosebi pe care n-am vrut sa le arunc ci le-am confiat si le voi folosi la prajituri, checuri, cozonaci, etc.  Mai obisnuiesc sa dau pe razatoare cojile si sa pun zahar peste ele si sa le pastrez in borcane in frigider. Dar asa confiate sunt mai bune. 

Ingrediente:
-45c-500 g coji de portocale/ lamai
-400 ml apa
-400 g zahar

Portocalele si lamaile trebuie obligatoriu spalate inainte de folosire. Eu le spal cu partea dura a unui burete de vase. Eu am adunat intr-un vas in frigider coji timp de cateva zile. Cu o zi inainte de a ne apuca de treaba, cojile trebuie puse intr-un vas cu apa rece. Apa se schimba la 3-4 ore. A doua zi luam fiecare coaja si indepartam partea alba care este amara. Cojile astfel curatate se pot taia fasii mai groase sau mai subtiri sau cubulete. Eu prefer sa le tai cubulete pentru ca mi-e mai usor sa le folosesc astfel la prajituri. 
Peste cojile curatate si taiate se pune apa si zaharul si se fierb la foc mic, amestecand din cand in cand, pana scade apa. Spre final se amesteca in continuu in vas pentru a nu se arde zaharul si cojile.  Se pastreaza in borcane sterilizate, inchise ermetic. Eu pentru mai multa siguranta le pastrez in frigider. 





Azi am "cosmetizat" niste islere folosindu-ma de cojile de portocale.


miercuri, 24 decembrie 2014

Cozonac fara framantare



Cel mai simplu, mai bun si mai pufos cozonac. Si de ce sa va mai obositi mainile framantand cozonaci cand uite ce simplu se pot obtine asemenea pufosenii? Am facut un singur cozonac dar cred ca nu mai apuca ziua de maine....

Ingrediente:
-500 g faina
-100 g zahar
-25 g drojdie proaspata
-3 galbenusuri
-70 g unt
-2 linguri ulei
-220 ml lapte
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie sau portocala

Umplutura
-3 albusuri
-100 g zahar
-200 g nuca macinata
-2 linguri cacao
-esenta de rom

Drojdia se amesteca cu laptele cald si se lasa deoparte pana incepe sa se umfle, 
Intr-un vas incapator se pune faina, zaharul, coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat, untul topit si uleiul,  galbenusurile de ou si in final se adauga maiaua (laptele amestecat cu drojdie). Se amesteca toate ingredientele si se formeaza o bila de aluat elastic. In functie de faina folosita s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati o lingura de faina astfel incat aluatul sa nu fie lipicios. Se acopera vasul cu un prosop, se pune intr-un loc ferit de curenti si se lasa sa dospeasca timp de o ora.
Pentru umplutura, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi amestecand cu o lingura, nuca macinata, cacao si esenta de rom. 
Aluatul se imparte in doua parti egale, se intind doua foi cam de 1 cm grosime si se pune umplutura. Se fac doua suluri care se rasucesc si se pun in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Se mai lasa o ora sa creasca, apoi se ung cu galbenus de ou, se presara zahar deasupra si se pune cozonacul in cuptorul preincalzit. Se coace aproximativ 45-50 minute, in functie de cuptor. Eu l-am lasat fix o ora si a iesit perfect. Dar dupa 40 minute i-am pus deasupra folie de aluminiu, sa nu se "bronzeze" prea tare.