sâmbătă, 28 iunie 2014

Pandispan cu visine



Azi va aduc o prajitura rapida si atat de simpla incat oricine o poate pregati mai ales acum cand sunt visine din belsug. Se poate face si cu cirese, caise sau orice fructe preferati, dar mie imi plac in mod deosebit prajiturile cu visine. 

Ingrediente pentru o tava mare (25/35)
-7 oua
-4 linguri apa clocotita
-4 linguri ulei
-300 g zahar
-300 g faina
-1 plic zahar vanilat
-1 praf de copt
-500 g visine

Visinele se spala, se scot samburii si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga surplusul de zeama.
Albusurile se bat spuma, se adauga apoi alternativ zaharul, zaharul vanilat si apa clocotita si se bat in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga apoi galbenusurile si uleiul, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga faina amestecata cu praful de copt, amestecand cu o lingura sau cu o spatula de sus in jos. Compozitia rezultata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se pun deasupra visinele si se coace prajitura aproximativ 35-40 minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Visinele se pot da si prin faina si astfel nu se vor lasa la fundul tavii. Eu sincer am uitat .






joi, 26 iunie 2014

Prajitura cu urda - Dukan


Urda este cea mai slaba branza, deoarece este facuta din zerul ramas dupa prepararea casului. De aceea poate fi folosita cu succes si de catre cei care tin dieta Dukan.
Aceasta prajitura se poate consuma (cu moderatie totusi, deoarece contine si tolerate) incepand din Croaziera, in zilele PP, PL daca se eimina visinele si se inlocuiesc cu goji, dar si in Consilidare si Stabilizare definitiva.

Blat:
-3 oua
-1 plic praf de budinca cu gust de ciocolata neagra
-2 linguri cu varf tarate de ovaz fin macinate
-1 iaurt activia 0,1 %
-3 linguri indulcitor pudra Clio
-1 praf de copt

Pentru blat, batem albusurile spuma tare, apoi adaugam indulcitorul, galbenusurile si iaurtul activia. Amestecam bine cu mixerul, apoi lasam mixerul deoparte si adaugam prafurile (praful de budinca amestecat cu tarate si praf de copt). Amestecam cu o paleta sau o lingura usor, avand grija sa nu se lase compozitia. Turnam amestecul intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si coacem blatul aproximativ 25-30 minute.Dupa ce s-a racit in taiem in doua foi pe cat se poate de egale. :D

Crema:
-500 g urda 
-250 g iaurt grecesc 0.2%
-1 plic gelatina
-esenta de lamaie
-4 linguri indulcitor pudra Clio
+
- visine optional

Se hidrateaza gelatina in putin lapte degresat.  Intr-un bol se amesteca urda cu, iaurtul si indulcitorul. Se adauga esenta de vanilie sau de lamaie. Gelatina se topeste avand grija sa nu fiarba pentru a nu-si pierde proprietatile si se toarna in crema de branza. Se amesteca,sa rezulte o crema omogena.
In tava in care am copt blatul punem folie alimentara, apoi punem prima foaie de blat. Punem jumatate din crema, peste care punem din loc in loc visine fara samburi. Puteti renunta la visine si le puteti inlocui cu goji daca nu ati ajuns la consolidare. Se pune restul de crema, apoi a doua foaie de blat si se acopera cu folie alimentara. Se pune tava in frigider minim doua ore sa se intareasca crema, dupa care se poate felia. Un deliciu absolut!






marți, 24 iunie 2014

Cupcakes cu lamaie si mac - Dukan


Ingrediente:
-3 oua
-3 linguri indulcitor Stevia
-1 cutie iaurt activia 0.1%
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-3 linguri tarate de ovaz macinate fin
-esenta de lamaie
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingurita praf de copt 
-1 lingurita mac

Crema:
-1 ou
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-3 linguri indulcitor pudra Clio/Stevia
-400 ml lapte 0.1%
-1 plic gelatina Dr.Oetker
-coaja de lamaie
-zeama de la o jumatate de lamaie
-1 lingurita mac
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga indulcitorul si se bat in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si tare. Se adauga apoi galbenusurile, iaurtul, si in final praful de budinca amestecat cu taratele si praful de copt. Se amesteca cu o spatula, apoi se adauga esenta si coaja de lamaie si macul. Se toarna compozitia in tava de briose tapetata cu hartie de copt si se coc briosele aproximativ 25 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Dupa ce s-a racit, se taie in doua foi.
Gelatina se hidrateaza in putin lapte. Albusul de ou se bate spuma. Galbenusul se amesteca cu indulcitorul, praful de budinca, coaja de lamaie, macul si laptele. Se fierbe crema pana se ingroasa, amestecand in continuu. Cand e fiarta, se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata si zeama de lamaie. Se amesteca bine, apoi se adauga albusurile batute spuma. Se lasa crema sa se racoreasca, apoi se pune intr-un posh si se spriteaza peste briose.






Placinta cu varza - Dukan


Se poate consuma incepand din croaziera, in zilele PL.

Ingrediente:
-1 varza (1 kg)
-sare, piper, 
-putina apa
-1 lingurita ulei de masline

Foi de placinta:
-2 oua
-1 albus de ou
-1 cutie activia 0
-sare
-2 linguri tarate de grau
-4 linguri tarate de ovaz
-1 pliculet drojdie uscata

Varza se taie ca si pentru salata, se sareaza si se lasa o jumatate de ora sa se inmoaie. Se pune apoi vazul pe foc, se adauga putina apa, cam 150 ml, sare daca mai e nevoie si uleiul de masline. Se acopera cu un capac sa fiarba innabusit pana se inmoaie putin varza, apoi se ia capacul si se mai lasa sa fiarba pana se evapora apa. Se amesteca cu o lingura de lemn, avand grija sa nu se prinda, se adauga piper (mult piper ca e mai buna asa :) ).
Pentru aluatul de placinta, se bat albusurile spuma cu putina sare, se adauga apoi galbenusurile si iaurtul, se mixeaza, dupa care se lasa mixerul si se adauga taratele de grau si ovaz. Jumatate din compozitie se toarna intr0un vas termorezistent, pe care in prealabil l-am uns cu un servetel cu foarte putin ulei de masline. Se coace blatul timp de 10 minute, dupa care se scoate tava, se pune varza si restul de compozitie si se coace placinta aproximativ 30 minute. Se lasa sa se raceasca, dupa care se poate taia. 
Delicioasa!

 



sâmbătă, 21 iunie 2014

Caciuli rusesti



Caciuli rusesti ...pe timp de vara. Sau macar calendaristic vara...ca vremea de afara ne duce cu gandul mai degraba la toamna decat la vara. Aceasta prajitura s-a nascut accidental, pentru ca atunci cand am copt blatul pentru Tortul carte, m-am jucat Pet resque saga  pe facebook :D si am cam pierdut notiunea timpului, astfel ca atunci cand m-am trezit, marginile blatului se uscasera prea tare. Blatul de tort era compromis, astfel ca a trebui sa coc un alt blat. Initial am zis ca fac un salam de biscuiti si rezolv treaba, oricum de aruncat nu l-as fi aruncat. Dar mi-am amintit de prajitura "Caciuli rusesti" sau "Cusma cazacului", cum am mai intalnit-o pe net si am zis ca e momentul potrivit sa transform un blat simplu in ceva bun, aspectuos si care sa aiba si trecere. 

Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-6 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt

Pentru blat, se bat albusurile spuma. Separat, se pun galbenusurile cu zaharul, apa si uleiul intr-un bol si se bat cu mixerul pana se albesc, isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga faina amestecata cu cacao si praf de copt. Apoi se lasa mixerul deoparte, se adauga albusurile batute spuma si se amesteca cu o paleta sau cu o lingura, amestecand de jos in sus, sa ramana o compozitie aerata. Se toarna comopozitia intr-o tava 20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul 35 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Dupa ce sa racit se taie blatul in doua foi egale. 
Din cele doua foi se decupeaza cerculete cu un pahar. 
 
Crema:
-1 plic crem Ole de vanilie
-200 ml lapte
-300 ml frisca Meggle
 +
-100 g fulgi de cocos
Se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza 3 minute la viteza maxima, pana rezulta o crema spumoasa. Cum am mai spus si cu alte ocazii, e singura crema in care folosesc "prafuri". Si asta pentru ca e rapida si foarte buna. (De aceasta data am apelat la solutia de criza, pentru ca ma grabeam si n-am mai avut timp sa fierb o crema de vanilie, sa astept sa se raceasca si apoi s-o amestec cu frisca batuta. Dar puteti folosi orice alta crema va place.)
Cu jumatate din crema obtinuta se lipesc cerculetele decupate din blat. Cu restul, se ung prajiturelele pe margini si se tavalesc prin fulgi de cocos. Merge destul de repede, deci nu va faceti griji. La mine toata operatiunea insemnand decuparea, umplerea, tavalirea si glazurarea n-a durat mai mult de 35-40 minute.
 
-Glazura:
-90 g ciocolata cu lapte
-50 ml frisca lichida
 
Se topeste ciocolata impreuna cu frisca si cu ajutorul unei lingurite se glazureaza fiecare prajitura, avand grija sa nu se murdareasca marginile .
 

 
 

Final de clasa a IV-a

Parca mai ieri paseam timizi in curtea scolii, in prima zi de scoala. O noua etapa incepea. Paseam pentru prima data intr-o scoala mult prea mare si rece comparativ cu gradinita primitoare si plina de jucarii. Faceam cunostinta cu doamna invatatoare, cu oarecare teama si nu stiam inca atunci ca in decursul celor patru ani aveam s-o indragim atat de mult incat sa ne despartim cu lacrimi la final si cu dorinta de a intoarce timpul inapoi si a reincepe clasa I. :D



Cei patru ani in care doamna invatatoare cu pricepere, talent si cu o infinita rabdare ne-a pus creionul in mana si ne-a invatat sa deslusim tainele cifrelor si a literelor au trecut mult prea repede. Dar si cu folos, pentru ca am invatat multe, ne-am straduit sa fim constiinciosi si am fost rasplatiti pe masura eforturilor. :) Cu premiul I din clasa I pana in clasa a IV-a.



 
A venit vacanta! De aceasta data intampinata cu mai putin entuziasm, ba chiar cu tristete pentru ca dupa patru ani frumosi petrecuti ca intr-o familie, a venit momentul sa ne despartim de doamna invatatoare si oarecum si de copilarie. Cu regrete, cu lacrimi, cu imbratisari si multe amintiri frumoase ne-am luat ramas bun cu promisiunea ca ne vedem la toamna, chiar daca nu in aceleasi conditii ca si pana acum. Serbarea de final a fost una foarte reusita, din pacate n-am reusit sa fac prea multe poze, dar sper sa mai primesc pe parcurs cateva de la parintii care au reusit sa faca poze mai frumoase. Emotionati, frumosi, talentati, copiii ne-au incantat cu scenete, poezii, cantece.















premiantii de pe locul I


Sunt tare mandra de Alexutul meu care s-a mentinut in grupa I din clasa I pana in clasa a IV-a.  Felicitari puiutul meu, felicitari si multumiri doamnei invatatoare.


si am incheiat clasa a IV-a cu o distractie pe cinste :)