luni, 31 martie 2014

Pastitsio


Azi va aduc o reteta delicioasa (asa spune Alex, pentru ca eu n-am voie sa gust deocamdata...dar il cred, pentru ca Alex e cel mai mare fan paste/pizza et company). Una peste alta, e un soi de lasagna cu macaroane. Da da, macaroane fierte si asezate frumos una peste alta, apoi "lipite" cu sos bechamel. Si intre doua straturi de macaroane cu sos bechamel, mai intra si un strat generos de sos bolognese.
Sa trecem deci la reteta.

Sos bolognese:
-500 g carne tocata de pui
-1 morcov mare
-1 ceapa
-1 bucata radacina de telina
-1 catel de usturoi
-1 cutie conserva rosii in bulion
-sare, piper
-cimbru, busuioc, oregano
 -2 linguri ulei de masline

Ceapa si usturoiul se toaca marunt, morcovul se da pe razatoarea mare, ciupercile se taie feliute si se calesc in ulei de masline. Se adauga carnea tocata si se amesteca pana isi schimba culoarea.
se adauga conserva de rosii si se lasa sa fiarba. Se adauga sare, piper si oregano, cimbru, busuioc.
Sos bechamell:
-100 g unt
-4 linguri rase faina
-500 ml lapte
-sare
-nucsoara
+
-500 g macaroane
-100 g cascaval

Sos bechamel: Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se rumeneasca putin faina, dar amestecam mereu. Atentie sa nu se arda. Adaugam lapte, avand grija sa amestecam mereu in sos. Lasam la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu. Se condimenteaza cu sare si piper si putina nucsoara.  

Macaroanele se fierb 8 minute in apa cu sare. Se scurg cu grija sa nu se rupa. Intr-o tava termorezistenta se pune jumatate din sosul bechamell. Se pun jumatate din macaroane, astfel incat sa se aseze frumos pe toata lungimea tavii. Se toarna sosul bologneze, se pun si restul de macaroane si deasupra se toarna restul de sos bechamell. Se rade cascaval si se pune tava in cuptor 35-40 minute la foc mic. 




duminică, 30 martie 2014

Prajitura cu mousse de lamaie - Dukan



Ingrediente:
-3 oua
-3 linguri indulcitor Stevia
-1 cutie iaurt activia 0.1%
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-4 linguri tarate de ovaz macinate fin
-esenta de lamaie
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingurita praf de copt 

Mousse de lamaie
-2 oua
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-3 linguri indulcitor pudra Clio/Stevia
-500 ml lapte 0.1%
-1 plic gelatina Dr.Oetker
-coaja de lamaie
-zeama de la o jumatate de lamaie

Albusurile se bat spuma, apoi se adauga indulcitorul si se bat in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si tare. Se adauga apoi galbenusurile, iaurtul, si in final praful de budinca amestecat cu taratele si praful de copt. Se amesteca cu o spatula, apoi se adauga esenta si coaja de lamaie. Se toarna compozitia in tava de chec tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 25 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Dupa ce s-a racit, se taie in doua foi.
Gelatina se hidrateaza in putin lapte. Ouale se separa si se bat albusurile spuma. Galbenusurile se amesteca cu indulcitorul, praful de budinca, coaja de lamaie si laptele. Se fierbe crema pana se ingroasa, amestecand in continuu. Cand e fiarta, se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata si zeama de lamaie. Se amesteca bine, apoi se adauga albusurile batute spuma. 
Tava  de chec se tapeteaza cu folie alimentara. Se pune o parte din crema, apoi prima foaie de blat, restul de crema si cealalta foaie de blat. Se acopera cu folie si se pune tava in frigider 3-4 ore. 
Enjoy!





Tarta cu leurda - Dukan


Cu doua saptamani in urma am cumparat leurda si am facut o tarta Dukan. Nu am publicat atunci reteta pentru ca nu prea mi-au iesit pozele. Am cumparat vineri din nou leurda in ideea de a repeta tarta, pentru ca mi-a placut gustul. Desi nu se compara cu o tarta adevarata, cu aluat crocant si umplutura de leurda cu branza telemea, cascaval si tot tacamul. :D Insa planurile s-au schimbat si din leurda am facut o ciorba si niste muffins deliciosi. Asadar am decis sa postez reteta chiar daca pozele nu mi-au placut. Oricum nu toate pozele imi ies mie asa cum mi-as dori.

Pentru crusta m-am inspirat din bucataria lui Edith, unde am vazut o tarta cu lime si am adaptat reteta de crusta . Numai ca tava mea de tarta e prea mare iar crusta n-a fost suficienta, dar data viitoare am sa fac mai multa crusta.

Pentru crusta
-6 lg tarate de ovaz
-4 lg tarate de grau
-2 lg branza degresata
-1 ou
-3 lg de lapte 0,1% (Zuzu roz folosesc eu)
-sare

Umplutura:
-1/2 kg leurda
-1 cutie branza Fagaras 3% (mai slaba nu am gasit)
-2 oua
-sare

Pentru crusta se amesteca toate ingredientele si cu ajutorul unei linguri se intind in forma de tarta. Eu am folosit forma de yena pentru ca stiu sigur ca nu se lipeste. In forma de tabla nu cred ca se poate coace o astfel de tarta, fara niciun fel de grasime si sa nu se lipeasca.

Pentru umplutura, se spala leurda si se opareste in apa cu sare. Se scurge apoi si se toaca cu cutitul, nu foarte marunt. Ouale se bat, se amesteca cu branza Fagaras, sarea, piperul si se amesteca cu leurda. Se toarna acest amestec in tava de tarta, peste crusta si se coace tarta 25-30 minute pana cand crusta s-a rumenit. 
Enjoy!





joi, 27 martie 2014

Tort cu lime


Sursa de inspiratie pentru acest tort (pentru crema de fapt) a fost Edith Frincu, pe blogul careia am vazut o tarta cu lime care mi-a placut tare mult.
Ingrediente:
-3 oua
-3 linguri indulcitor Stevia
-1 cutie iaurt activia 0.1%
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-4 linguri tarate de ovaz macinate fin
-esenta de lamaie
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingurita praf de copt 
Crema:
-1 lime (coaja si zeama)
-1 plic praf de budinca cu gust de lamaie
-2 oua
-3 linguri indulcitor Stevia (sau dupa gust)
-400 ml lapte
-1 plic gelatina

Sirop:
-100 ml apa
-esenta de lamaie
-1 lingurita indulcitor
Albusurile se bat spuma, apoi se adauga indulcitorul si se bat in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si tare. Se adauga apoi galbenusurile, iaurtul, si in final praful de budinca amestecat cu taratele si praful de copt. Se amesteca cu o spatula, apoi se adauga esenta si coaja de lamaie. Se toarna compozitia in tava de tort tapetata cu hartie de copt si se coace aproximativ 25 minute la foc mic in cuptorul preincalzit.
Pentru crema, mai intai hidratam gelatina in putin lapte. Ouale se bat cu indulcitorul, apoi se adauga praful de budinca si laptele caldut, coaja si zeama de lime si fierbem budinca la foc mic pana se ingroasa. Pe o tava punem inelul detasabil al formei de tort. Asezam blatul pe care il vom insiropa. Turnam budinca de lamaie/lime din care vom pastra 2 linguri. Dam la rece apoi ornam. Pentru ornat am pastrat doua linguri de budinca, pe care le-am amestecat cu 2 linguri branza fagaras 3% (mai slaba nu am gasit). Batem cu mixerul si mai adaugam un strop de esenta de lamaie. Cu un posh formam rozete.Eu am pus si niste afine pentru o pata de culoare. E un tort extraordinar de bun si racoros iar blatul e atat de pufos incat nimeni n-ar crede ca nu e cu faina. Cred ca e cel mai bun desert Dukan de pana acum.
 




miercuri, 26 martie 2014

Salata de vinete - Dukan


Salata de vinete e preferata mea si tare m-am bucurat ca am gasit o reteta Dukan. Alaturi de aceste chifle e delicioasa. Pentru aceasta reteta avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

 -1 pachet vinete congelate (sau 3 vinete proaspete)
-1 galbenus de ou crud
-2-3 fire de ceapa verde
-2 linguri iaurt 0 % 
-1 lingurita rasa mustar fara zahar
-sare, piper

Vinetele se decongeleaza si se pun intr-o strecuratoare sa se scurga. Daca folositi vinete proaspete, atunci ele se coc pe plita, se curata si se toaca marunt. Galbenusul de ou se amesteca cu mustarul si iaurtul, vinetele tocate, ceapa tocata, sare si piper dupa gust. Simplu si bun, chiar daca salata nu va fi la fel de buna ca si cea cu maioneza.





marți, 25 martie 2014

Dovlecei umpluti - Dukan

-2 dovlecei
-300 g carne tocata de pui (amestec pulpa fara piele si piept)
-300 g ciuperci
-1 morcov
-1 ceapa
-1 catel de usturoi
-1 cutie rosii in bulion (fara zahar)
-sare, piper
-marar verde
Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua pe lungime si se scobesc. Daca au seminte, acestea se arunca iar pulpa se pastreaza. Intr-o cratita se pune carnea, ciupercile taiate cubulete, morcovul ras, ceapa tocata, miezul dovleceilor si putina apa. Se adauga sare, piper si marar verde. Se lasa la fiert 5 minute, pana scade apa. Dovleceii se sareaza, apoi se umplu cu acest amestec de carne si legume.  In tava termorezistenta se pune sucul de rosii impreuna cu rosiile cubulete, se pun dovleceii si se acopera tava cu folie de aluminiu. Se pune in cuptor 30 minute, dupa care se indeparteaza folia si se mai lasa dovleceii 10-15 minute. Se servesc cu iaurt activia 0.1%.

Prajitura desteapta - Dukan


Azi va propun o reteta Dukan absolut minunata. Prajitura desteapta/inteligenta/isteata, cum vreti voi sa o numiti. Probabil fiecare cunoaste varianta originala a acestei prajituri, eu am pregatit-o de multe ori si va pot confirma ca varianta Dukan e foarte apropiata la gust de original. E o prajitura simpla, rapida, delicioasa.

Ingrediente:
-4 oua
-5 linguri indulcitor Stevia sau Clio
-500 ml lapte degresat
-1 lingura amidon alimentar
-4 linguri tarate de ovaz macinate
-1 cutie (250g) crema de branza cu iaurt grecesc 0.2%
-esenta de vanilie

Mai intai pregatim o termorezistenta pe care o tapetam cu hartie de copt. Separam ouale si batem albusurile spuma tare. Galbenusurile le amestecam cu indulcitorul si adauham crema de branza. Batem cu mixerul, apoi adaugam alternativ laptele si amidonul amestecat cu taratele. Batem cu mixerul. Compozitia va fi lichida si va face spuma. Adaugam albusurile batute si cu o lingura amestecam usor pana inglobam albusurile. Turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt si coacem prajitura in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de o ora. In acest timp, ea se va separa in trei straturi, iar deasupra se va rumeni frumos. Cand e gata, se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider cateva ore. Eu am lasat-o pana a doua zi. 
Enjoy!



luni, 24 martie 2014

Supa de pui cu galuste - Dukan


Azi va aduc cea mai buna supa de pui cu cele mai pufoase galuste Dukan, adica din tarate de ovaz. Am mai facut de cateva ori supa cu galuste de tarate, insa niciodata nu mi-au iesit atat de bune si pufoase.

Ingrediente:
-2 pulpe de pui inferioare, fara piele
-1 morcov mare
-1 bucata radacina de telina
-1 bucata radacina patrunjel sau pastarnac
-ceapa
-sare
-1 lingurita delikat (optional)
-1.5 l apa

Pentru galuste:
-2 oua
-7 linguri tarate de ovaz macinate
-1 varf de cutit bicarbonat de sodiu

Intr-o oala se pune apa, carnea si legumele la fiert si se fierb la foc mic 2 ore. Se fierbe incet si la foc mic sa ramana supa cat mai limpede. Cand carnea si legmele au fiert, supa se poate strecura daca vreti. Eu am scos doar ceapa, restul legumelor si carnea le-am lasat in supa. 
Pentru galuste, se bat albusurile spuma. Se adauga galbenusurile, apoi taratele si bicarbonatul de sodiu. Compozitia trebuie sa fie exact ca si cea de galuste cu gris. Cu o lingura se formeaza galustele care se pun in supa. Se acopera oala cu un capac si se fierb galustele la foc mic timp de 5 minute, dupa care se stinge focul, se adauga foarte putina apa rece si se pune capacul. Se presara patrunjel verde tocat si in cateva minute puteti savura cea mai buna supa cu galuste Dukan.




sâmbătă, 15 martie 2014

Moelleux au Chocolat


De cand a vazut Alex desertul cu care Elena Lasconi a castigat MasterChef, ma tot bate la cap sa-i fac Moelleux au Chocolat. Am tot cautat formele acelea de aluminiu dar n-am gasit. Asa ca am apelat ca de obicei la improvizatii. Tavi de briose si cosulete din hartie cerata. O improvizatie aproape perfecta. :D Reteta e asadar a Elenei Lasconi. De mare ajutor mi-au fost si explicatiile date de Pokha. Am sa le refac totusi cand voi gasi formele de aluminiu, sa vad, poate o sa-mi iasa si mie asa curgatoare. :D Elena spunea ca trebuie lasate 7 minute, Pokha spunea 8 minute dar eu am un aragaz simplu fara termometru si fara ceas, si dupa 8 minute inca erau prea curgatoare. Le-am lasat 14 minute si mie mi s-au parut perfecte, dar poate erau suficiente 12 minute. Acum poate ca Chefii ar fi strambat din nas la moelleuxurile mele, dar ce conteaza pentru mine e verdictul sefului meu, Alex. ;) care a zis ca sunt delicioase. Si cum altfel ar putea fi o combinatie de ciocolata cu sos de capsuni? (Merci Pokha pentru sfaturi .) Pentru cei interesati am pus si o poza cu etapele. Mai trebuie sa spun ca data viitoare am sa cumpar o ciocolata mai buna. Acum am folosit ciocolata neagra Katy de la Kaufland si nu mi s-a parut suficient de neagra. Deci folositi ceva mai bun, gen Primola, Kandia, etc.
 Reteta e foarte simpla dar putin migaloasa, deoarece mai intai trebuie pregatite formele (in cazul meu cosuletele de hartie) astfel:
Se topesc 100 g unt la microunde, apoi cu o pensula se unge fiecare cosulet de hartie. Se pun tavile in congelator 10 minute, apoi se scot si se ung din nou cu unt topit si se pudreaza cu cacao. Pana se pregateste compozitia de moelleux, tavile se tin in frigider.

Ingrediente:
-250 g ciocolata neagra (amaruie)
-250 g unt (sub nicio forma nu folositi margarina! )
-5 oua intregi
-5 galbenusuri de ou
250 g zahar
-125 g faina

Mod de preparare:
Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas pe baie de aburi impreuna cu untul taiat cubulete. Se amesteca din cand in cand pana se topeste ciocolata, apoi se lasa 10 minute sa se raceasca. Separat intr-un bol se pun ouale si galbenusurile cu zaharul. Se mixeaza pana se topeste zaharul si compozitia isi dubleaza volumul si devine spumoasa. Se adauga ciocolata topita impreuna cu untul si se bate cu mixerul in continuare pana devine un amestec omogen. Se adauga apoi faina in ploaie, amestecand cu un tel sau o lingura. Compozitia astfel obtinuta se toarna in formele pregatite. Se pune tava in cuptor pentru (si aici e greu sa ma pronunt, 7, 8, 10, 12 minute in functie de cat de moi vreti sa iasa). Dupa ce s-au copt, se lasa cateva minute in forme, apoi se scot si se servesc cu sos de capsuni. 
Eu am zdrobit putin capsunile cu furculita si am adaugat putin zahar.
 

 

 

luni, 10 martie 2014

Tort aniversar "40"


Parintii mei au implinit 40 de ani de casnicie, ocazie cu care le-am facut acest tort delicios, cu mousse din trufe de ciocolata si mousse de mascarpone. Sa-mi traiasca sanatosi, tineri si frumosi muuuulti multi ani. 
Cu aceasta ocazie am facut si primele lacramioare din pasta de zahar. Fara decupator, doar cu coada unei pensule si cu ajutorul unei forfecute.  :) Pentru cine e interesat, vreau sa spun ca pentru flori am folosit pasta de zahar a Lissei (am reteta pe blog), dar am dublat cantitatea de gelatina si in plus am adaugat cateva marschmallow albe, ceea ce a contribuit la elasticitatea pastei. Eu sunt multumita de ce mi-a iesit si cred ca se vede ca si florile sunt mai frumoase decat de obicei. Cineva care e mai priceput, mai talentat dar are si mai mult timp decat mine, poate modela cele mai frumoase flori din aceasta pasta.