joi, 30 mai 2013

Inghetata de capsuni cu iaurt


Pentru provocarea lunii mai 2013, Dulce Romanie, gazduita de Cornelia - Delicatesa culinara , am pregatit pe ultima suta de metrii o inghetata simpla si rapida, de sezon. Desi as fi vrut sa pregatesc multe alte delicii cu capsuni, pana la urma m-am rezumat la o inghetata.

Ingrediente:
-500 g capsuni
-300 ml frisca lichida
-300 g iaurt gras
-4 linguri zahar pudra

Capsunile se curata si se spala, apoi se pun in blender impreuna cu zaharul pudra si se mixeaza pana se fac piure. Frisca se bate spuma, se adauga iaurtul si piureul de capsuni, se pune tot amestecul intr-un vas si se lasa la congelator minim 3 ore. Din ora in ora e indicat sa spargem acele de gheata formate.  

 


duminică, 26 mai 2013

Pariziene cu mere



Din ciclul "nimic nu se arunca, totul se transforma", am facut aceste pariziene cu mere. Cu merele mici si scofalcite pe care Alex le-a primit la scoala si pe care nu le-a mancat. Ce-i drept nici mie nu prea mi-a venit sa le mananc, desi sigur sunt mai sanatoase decat merele din import din supermarket.... Dar le-am venit de hac in final....Si cum aveam de mult pe lista parizienele si vremea urata si ploioasa m-a tinut in casa, am bifat si aceasta reteta din lunga lista de asteptare. 
Reteta e una simpla si destul de rapida si la prima vedere e greu de crezut ca din ingrediente atat de putine rezulta o minune dulce, pufoasa si aromata ca aceste pariziene.
Reteta am luat-o de pe blogul Ghiocelei, insa am facut o cantitate putin mai mica.

Ingrediente:
-400 g faina
-25 g drojdie proaspata
-70 g zahar
-200 ml lapte caldut
-1 ou
-50 g unt
-coaja rasa de lamaie
+
-800 g mere 
-150 g zahar
-1 lingurita scortisoara

Merele se curata, se taie in bucati mici. Se adauga zaharul si se calesc pana cand scade tot sucul lasat de mere. Se adauga scortisoara dupa gust.

Pentru aluat, se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.
Dupa o ora, aluatul isi va dubla volumul. Se imparte in 10 bucati cat de cat egale. Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi, pe mijloc se pune o lingura de mere, se pliaza si se preseaza cu gedetele pentru a se lipi aluatul, iar cealalta jumatate se taie in fasii care se infasoara peste partea lipita. Sper ca pozele sa fie  suficient de clare si explicite.
Se pun rulourile obtinute intr-o tava pe hartie de copt. Se lasa sa mai creasca 12-20 minute, apoi se ung cu galbenus de ou si se coc la foc mic aproximativ 35 minute, pana se rumenesc.









duminică, 19 mai 2013

Tort inima cu maci


Interiorul tortului, crema mascarpone si mousse de trufe de ciocolata.








sâmbătă, 18 mai 2013

Prajitura cu crema de vanilie si ciocolata



Azi va prezint o improvizatie care a aparut accidental insa finalul a fost unul fericit. Trebuia sa fac un tort mare, etajat, am copt blatul in tava de la aragaz insa nu mi-a placut cum a iesit, asa ca pentru tort am copt alt blat in alta tava iar blatul care nu mi-a placut, l-am reciclat ca doar nu era sa-l arunc.  A rezultat o prajitura care i-a placut mult lui Alex.
Doua blaturi simple de pandispan, insiropate, crema de la Krem a la krem (cu frisca naturala) si ciocolata amaruie au contribuit la fabricarea unei prajituri pe cat de simple pe atat de delicioase. Aceasta crema este singura la care folosesc "prafuri". Nu imi plac cremele la plic si nu cumpar niciodata asa ceva, dar aceasta crema este una la care apelez cand sunt in criza de timp si trebuie sa recunosc ca imi place si gustul.

Ingrediente pentru 1 blat:
(Avem nevoie de doua astfel de blaturi.)
-5 oua
-5 linguri zahar

-1 plic zahar vanilat
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-6 linguri rase faina
-1 lingurita praf de copt
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, apa si uleiul si se bat cu mixerul pana se albesc, isi dubleaza volumul si se topesc cristalele de zahar. Se adauga faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca bine pana se inglobeaza faina, apoi cu o lingura, amestecand de jos in sus, se adauga albusurile batute spuma. Se toarna amestecul in tava  tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca. Se coc doua astfel de blaturi, care dupa ce se racesc se decupeaza cu un pahar.

Sirop:

-4 linguri zahar
-200 ml apa
-1 fiola esenta de rom

Crema:
-200 ml frisca naturala (am folosit Sanlacta)
-200 ml lapte
-1 plic crem ole de vanilie

Se pun toate ingredientele intr-un bol si se bat cu mixerul pana rezulta o crema spumoasa. Aceasta crema este singura la care folosesc "prafuri". Nu imi plac cremele la plic si nu cumpar niciodata asa ceva, dar aceasta crema este una la care apelez cand sunt in criza de timp si trebuie sa recunosc ca imi place si gustul.

Glazura:
-100 g ciocolata neagra
-4-5 linguri frisca lichida Meggle

Se topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida, pe baie de aburi. Daca e cazul, se mai adauga frisca pentru a face glazura mai fluida.

Asamblare:
Cercurile din aluat se insiropeaza usor. Nu trebuie insiropate peste masura, pentru ca se vor inmuia prea tare. Eu m-am folosit de o pensula pentru aceasta operatiune. Crema se pune intr-un posh si se spriteaza pe rondele. Deasupra se pun celelalte rondele de pandispan si deasupra se spriteaza inca un motz de crema. Se pune cate o lingura de glazura de ciocolata peste motzul de crema si se pune prajitura in frigider sa se intareasca ciocolata.








miercuri, 15 mai 2013

Cos cu flori pentru Simona


Nu sunt perfecte florile mele, nu se compara cu cele realizate de Carmen Iordache (dupa parerea mea number one la capitolul flori), insa mie chiar imi place ce a iesit, avand in vedere ca le-am facut cu pasta de zahar si cu decupatoare improvizate.
Interiorul tortului, crema mascarpone si mousse de fructe de padure.






sâmbătă, 11 mai 2013

Tort Mickey Mouse


Pentru Alexutul meu am incercat sa fac un tort cu un personaj tare indragit de el si de toti copiii. De fapt as fi vrut sa fac un tort cu capul lui Mickey Mouse, insa nu stiam cum va arata pasta pictata. Concluzia, dupa acest tort este ca daca vreau nu Mickey frumos , atunci clar va trebui sa cumpar pasta neagra, pentru ca asa pictata nu arata bine. Dar Alex a fost foarte incantat de Mickey al lui si asta e tot ce conteaza.  Tortul este diplomat cu bucati de piersici si ananas, pentru ca acesta e tortul lui preferat. Deoarece nu ne place pasta de zahar, am acoperit doar deasupra cu un strat subtire de pasta, pentru a-l putea lipi pe Mickey.
Edit: Tocmai am observat ca am uitat sa-i pun codita lui Mickey. Ups!
Am revenit cu tortul retusat si cu codita adaugata, sa nu se supere Mickey. :)






vineri, 10 mai 2013

Tort pentru Anastasia


Azi dimineata in mare graba am terminat un tort pentru o micuta domnisoara. Mi s-a cerut un tort identic cu acesta. Ei, nu l-am facut chiar identic, dar am fost pe aproape...
Interior, mousse de fructe de padure si crema mascarpone.






luni, 6 mai 2013

Tort aniversar - 50 de ani de casnicie


Un tort diplomat cu multe fructe. Greutate, aproximativ 6 kg. Nu am reusit sa-l cantaresc in intregime insa partea de sus, inima, avea 2,6 kg. Sper ca a fost pe placut sarbatoritilor si al invitatilor.