duminică, 27 ianuarie 2013

Rulada cu mascarpone si afine



Intr-o vreme fugeam de rulade, nu-mi placea sa le fac pentru ca imi era teama ca se rup. Intre timp insa m-am "imprietenit" cu ele si acum le fac fara probleme. Ba mai mult, chiar imi place sa fac rulade pentru ca se fac destul de repede si usor, nu trebuie sa stau prea mult in bucatarie si rezultatul intrece orice asteptari. :) Azi m-am oprit la o combinatie delicioasa : frisca, mascarpone, afine si cateva seminte de rodie pentru decor. 

Pentru blat:
-4 oua
-4 linguri zahar
-2 linguri ulei
-4 linguri faina

Crema:
-250 g mascarpone
-250 ml frisca
-3-4 linguri zahar pudra
-dulceata de afine

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul, apoi se adauga uleiul si galbenusurile si se amesteca bine, apoi se adauga faina, amestecand usor cu lingura pana se inglobeaza. Se toarna amestecul pentru blat intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Eu pentru rulade folosesc intotdeauna tava de la aragaz. Se coace blatul 14 minute (dupa cuptorul meu :) ). In tot cazul cand incepe sa devina auriu pe margini, e gata. Eu niciodata nu aplic metoda cu rulatul blatului intr-un prosop umed, pentru ca am patit-o o data. De atunci las blatul cateva minute sa se racoreasca, apoi desprind hartia si cand rulada s-a racit, pun crema si rulez eventual ajutandu-ma de hartia de copt. 
Pentru crema, se amesteca frisca cu zaharul pudra si cu mascarpone si se bate bine pana devine o crema suficient de tare. Aceasta cantitate de crema e suficienta daca vreti sa faceti doua rulade simple, neornate. Eu am umplut rulada cu jumatate din cantitatea de crema iar cu cealalta jumatate am ornat rulada pentru a-i da un aspect mai festiv.


 




sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Chiftelute in aluat


Am tot vazut pe mai multe bloguri aceste chiftelute si azi neavand chef de gatit ceva mai pretentios :D si in speranta ca ma scuteste Alex de un drum la McDonalds :D , le-am facut. Au iesit foarte bune insa la Mac tot a trebuit sa dam o fuga :D. 

Pentru aluat:

-500 g faina
-125 ml lapte
-125 ml apa
-25 g drojdie sau 1 plic drojdie uscata
-1 lingurita zahar
-1 lingurita sare
-3 linguri ulei de masline

Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat ca si cel de paine. Se lasa la dospit o ora, dupa care se imparte in bile 16 egale. 

Pentru chiftelute

-500 g carne tocata amestec vita-porc
-3 linguri pesmet
-1 oua
-1 cartof
-1 ceapa mica
-2 catei de usturoi
-sare, piper

Se amesteca toate ingredientele si se formeaza 16 chiftelute. In mijlocul fiecarei chiftelute se pune un cubulet de cascaval. Fiecare chifteluta se inveleste in aluat si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu faina. Se ung cu galbenus de ou si se presara deasupre seminte (in, susan, chimen, etc.) Se coc chiftelutele 40-45 minute. Se servesc cu sos picant, ketchup si un pahar de bere.








luni, 14 ianuarie 2013

Pulpe de pui dulci-picante


Cu cateva zile in urma am pregatit niste coaste de porc dulci-picante, lipicioase, foarte foarte bune insa din pacate n-am avut atunci timp de poze. Dupa cateva zile am pregatit la fel si niste aripioare de pui. La fel fara poze.  Asadar ieri m-am gandit sa pregatesc ceva la fel de dulce si picant, insa de aceasta data au fost niste pulpe de pui.

Pentru marinata:
-4 linguri ketchup
-2 lingurite miere de albine
-4 bucati usturoi
-2 linguri ulei de masline
-1/2 lingurita cimbru
-1/2 lingurita rozmarin uscat
-sare, piper
-1 lingurita boia iute
+
-8 bucati pulpe de pui inferioare

Pulpele se curata, se spala si se sterg cu hartie absorbanta. Se amesteca toate ingredientele pentru marinata si se ung pulpele. Se pun intr-o tava pe hartie de copt. Se acopera tava cu folie de aluminiu, se pune tava in cuptor pentru o ora, dupa care se indeparteaza folia si se lasa sa prinda o usoara crusta.  Se servesc cu garnitura preferata. In cazul nostru a fost piure de cartofi cu ceapa, sote de ciuperci si salata de sfecla rosie.


(Traiasca hartia de copt! Altfel era vai si amar de tava mea. :D )




marți, 8 ianuarie 2013

Alfajores II


Am refacut aceasta reteta pentru ca am mai gasit in camara, ratacita, o cutie de lapte codensat. Si pentru ca nu vroiam ceva foarte dulce sau cremos, am preferat sa refac aceste fursecuri. Reteta e usor modificata fata de cea postata deja in blog. Revin . :D


-150 g faina 
 -170 g amidon
-150 g unt
-120 g zahar pudra
-vanilie
-coaja rasa de la o lamaie
-un ou
-un galbenus
-o lingurita praf de copt
-dulce de leche o cutie
-zahar pudra

Se bate untul moale cu zaharul, vanilia pana devine spumos. Se adauga oul + galbenusul, se bate pana devine o crema lucioasa, dupa care se adauga faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Rezulta un amestec destul de moale si cremos, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider minim 2 ore. Va sfatuiesc sa lasati intr-adevar aluatul la frigider doua ore, pentru ca altfel e greu de lucrat cu el, si se lipeste. Data trecuta m-am grabit si nu l-am lasat decat vreo 30 minute insa acum l-am lasat cred vreo 4 ore si s-a lucrat mult mai usor.
Se intinde o foaie cam de 0.5 cm, pe planseta infainata, se decupeaza floricele sau inimioare. Aluatul trebuie intins intr-o foaie destul de subtire, pentru ca el va creste suficient. Se coc fix 10 minute, nici mai mult nici mai putin, pentru ca ele trebuie sa ramana albe. Se lipesc cate doua cu dulce de leche .
Se pastreaza in cutie de tabla inchisa ermetic.





luni, 7 ianuarie 2013

Salata chinezeasca


O salata foarte simpla si foarte buna. Reteta e de la Vero

-1 ceasca orez
-1 cutie porumb
-1 compot de ananas
-150 g sunca
-150 g cascaval
-3 oua fierte
-maioneza dintr-un ou
-2 linguri smantana

Cred ca nu e nevoie de prea multe explicatii, pozele vorbesc de la sine. :D Se amesteca toate ingredientele, orezul fiert in prealabil in apa cu sare, ouale fierte si taiate cubulete, porumbul si ananasul scurse de zeama, sunca taiata cubulete, cascavalul ras pe razatoarea mare. Se adauga maioneza pe care eu am amestecat-o cu doua linguri smantana, sare, piper si......Pofta buna! E delicioasa.


sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Covridog


O idee fantastica pentru micul dejun.Un altfel de hot-dog, 2in 1 :). Ideea e de la o simigerie din oras, care pe langa covrigi cu susan, mac, seminte si alte cele, mai fave si acesti "covridog", covricheese (cu cascaval, sunca, etc.).

Pentru 8 bucati avem nevoie de:
-350 g faina
-20 g drojdie
-1 lingurita sare
-1 lingurita zahar
-150 ml apa
-2 linguri ulei

+
-8 bucati cremvursti din piept de pui 
-1 galbenus de ou pentru uns
-putin cascaval ras
-seminte de in, susan, etc.

Simplu ca buna ziua. Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat ca pentru paine, se imparte in 8 bucati egale, din fiecare bucata se face un sul care se aplatizeaza usor cu sucitorul, apoi se infaoara fiecare cremvurst cu acest aluat. Se ung deasupra cu galbenus de pu, se presara putin cascaval ras si seminte de in si se coc in cuptorul preincalzit pana se rumenesc. Se servesc ca atare, cu un pahar de iaurt. Alex i-a mancat cu ketchup. (El mananca aproape orice cu ketchup. :) )





P.S. Fructele de paducel le-am cules ieri de la padure, unde am fost sa ne dam cu placa. :D



joi, 3 ianuarie 2013

Ghoriba II



Desi am mai postat aceasta reteta, am refacut fursecurile marocane cu aroma de migdale si am vrut sa le readuc in prim plan. Sunt atat de bune si aromate incat merita sa fie in centrul atentiei. 

Ingrediente:
  -2 oua
  -50 g unt
  -40 ml ulei
  -150 g zahar
  -1 fiola esenta de migdale
  -350 g faina
  -1 lingurita praf de copt
  -zahar pudra pentru tavalit fursecurile

Mixam ouale cu  dupa care adaugam zaharul si mixam in continuare pana isi dubleaza volumul.
Untul il topim, apoi il amestecam cu uleiul si esenta de migdale si turnam peste crema de oua. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam. Aluatul obtinut il invelim in folie si il punem in frigider pentru doua ore.


Dupa cele doua ore scoatem aluatul si formam bilute cam de marimea unei nuci, pe care le tavalim prin zahar pudra din abundenta. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Mie mi-au iesit 35 bucati si le-am cam inghesuit pentru ca m-am grabit si n-am vrut sa coc fursecurile in doua serii.


Se coc 18-20 minute, nu mai mult pentru ca se usuca si devin tari. Dupa racire se pastreaza intr-o cutie de tabla pentru fursecuri, inchisa ermetic.