duminică, 29 iulie 2012

Prajitura pufoasa cu prune




Cand apar prunele in piata, incepe sa ma cuprinda un sentiment imexplicabil de tristete. Simt ca vara e pe sfarsite si se apropea toamna. Mai e putin si apar strugurii si atunci e clar. Se duce vara :(.  Daaar totusi mai e o luna de vara de care am de gand sa ma bucur din plin. 
Deocamdata daca tot au aparut prunele, am facut o prajitura, cum de altfel am facut cu toate fructele de sezon. Asadar, acesta e doar primul desert din seria deserturilor cu prune. 

-5 oua
-250 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de lamaie
-150 ml ulei
-150 ml lapte
-400 g faina
-1 plic praf de copt
-600 g prune

-frisca
-pudra de scortisoara
 






vineri, 27 iulie 2012

Cheesecake cu afine




Cel mai bun, mai fin si mai cremos cheesecake ever. Si mai ales fara coacere. 
Desi am vrut sa fac un cheesecake cu zmeura, pentru a putea participa la provocarea lunii iulie, n-am gasit zmeura in piata asa ca am cumparat un kg de afine. O parte din afine le-am congelat ca prind foarte bine la iarna ;) iar cu restul am facut acest delicios cheesecake fara coacere.

Pentru blatul de biscuiti:
-300 g biscuiti petit beure
-100 g zahar pudra
-150 g unt

Biscuitii se zdrobesc (eu i-am dat prin masina de tocat carne si nu s-au facut foarte fini, dar dupa parerea mea, astfel blatul iese perfect. Asadar se amesteca biscuitii macinati cu zahar pudra si unt topit. Pe o tava se pune inelul detasabil al unei forme de tort. Se pune amestecul de biscuiti si se taseaza bine cu o lingura pana devine un blat compact. Se pune tava in frigider pana cand se prepara crema.

Pentru crema de branza:
-300 g branza de vaci cremoasa (am folosit branza de Monor)
-200 g smantana 25% grasime (am folosit Sanlacta)
-350 ml frisca Meggle
-220 g zahar pudra
-2 pliculete zahar vanilat
-150 g afine + 150 g afine pentru ornat (n-am cantarit, doar am aproximat)
-1/2 pliculet gelatina hidratata (daca folositi doar frisca naturala, puneti un plic intreg)

Branza se lasa la scurs daca e apoasa. N-a fost cazul pentru ca branza de Monor e foarte buna si nu fac reclama ;). Se amesteca cu zaharul pudra si zaharul vanilat, se adauga smantana si se bate cu mixerul pana devine cremoasa. Separat se bate frisca, apoi se amesteca cu crema de branza. Se toarna si gelatina dizolvata, calduta dar atentie, nu trebuie sa ajunga la punctul de fierbere.  Peste blatul de biscuiti se pune jumatate din crema de branza. In cealalta jumatate adaugam 150 g afine pasate cu mixerul vertical. Punem si restul de crema, apoi deasupra punem afinele si o glazura tort gelee rosie preparata conform instructiunilor de pe plic. Lasam cheesecake-ul minim 3 ore la frigider (eu l-am lasat pana a doua zi) si servim fara mila. :D






Dovlecei umpluti cu legume si carne

 
-2 dovlecei lungi si subtiri (am folosit un dovlecel si un zucchini)
-300 g carne tocata (amestec vita+porc)
-1 ceasca orez
-1 morcov
-1 ceapa
-putin marar verde
-sare, piper

pentru sos:
-2 cepe
-3-4 rosii decojite

Dovleceii se taie in 4, se scobeste miezul cu samburii care se arunca, apoi se scobesc putin si peretii dovlecelului.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga morcovul ras si miezul dovleceilor si se calesc impreuna pana se inmoaie, apoi se adauga carnea si orezul spalat bine. Se adauga sare, piper, marar verde si cu acest amestec se umplu dovleceii.

Separat tocam doua cepe, le calim in putin ulei, adaugam rosiile decojite si tocate marunt. Asezam dovlecii umpluti, adaugam apa si suc de rosii,  cat sa acopere dovleceii si lasam la fiert. Ideal ar fi sa punev vasul in cuptor 30 minute dar din pricina caldurii infernale am renuntat . Servim dovleceii cu smantana .






luni, 23 iulie 2012

Tarta cu piersici si nectarine


E sezonul piersicilor si al nectarinelor. Zemoase, aromate, parfumate, asa ca mi-am propus sa incerc cateva deserturi cu aceste minunate fructe. Ieri am vrut sa fac un clafoutis. O reteta pe care am facut-o de foarte multe ori pana acum cu diferite fructe. Insa de aceasta data mi-a iesit altceva, diferit fata de clafoutisurile de pana acum, cu consistenta de budinca. Si asta pentru ca atunci cand m-am apucat de reteta am constatat ca nu mai aveam lapte in frigider, decat vreo 50 ml pe fundul cutiei. Asa ca am inlocuit laptele cu frisca Meggle. Si mi-a iesit un soi de tarta/chec/pandispan ... whatever, minunatia aceasta pufoasa si aromata pe care va sfatuiesc s-o incercati pana se mai gasesc piersici.

-3 oua
-100 g zahar
-2 pliculete zahar vanilat
-coaja rasa de lamaie
-50 ml lapte
-150 ml frisca Meggle
-125 g faina
-3 piersici
-1 nectarina


Intr-un bol se pun ouale, zaharul si vanilia si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Se adauga apoi coaja rasa de lamaie, laptele, frisca si faina si se amesteca bine cu mixerul. Nu dureaza mai mult de 3 minute toata operatiunea asta. Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent uns cu unt. Se aseaza piersicile si nectarinele, se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura 25 minute pana devine aurie deasupra. Se pudreaza cu zahar si se serveste dupa ce s-a racit.








duminică, 22 iulie 2012

Savarine cu aluat dospit II



Ieri a fost o zi foarte calduroasa in toata tara si la noi au fost 37 C.  O zi in care nu e recomandat statul in bucatarie. Cu atat mai putin aprins focul in cuptor si copt prajituri. ;)
Dimineata am iesit la cumparaturi prin piata in ideea de a cumpara zmeura sa fac un cheesecake la rece. N-am gasit zmeura in schimb la o masa era o femeie cu un cos mare de afine. 12 lei/kg, dar era gata sa mi le dea si cu 10 daca as fi cumparat mai mult de un kg. Am zis ok, revin dupa ce-mi fac piata si cumpar vreo 3 kg, sa congelez si sa fac si dulceata de afine si evident cheesecakeul.
M-am mai invartit eu prin piata si prin alimentara, am urcat sa las cumparaturile si m-am intor dupa afine. Dar...surpriza. Afinele disparusera de pe masa. La fel si femeia care le vindea. Mai fac doi pasi si...din nou surpriza. Afinele aparusera pe taraba unor intermediari...la 15 lei/kg. Imi venea sa mor de ciuda. N-am putut eu sa le cumpar la inceput? Asta e....Pe mine ma enerveaza la culme intermediarii astia din piete. Cumpara toata marfa de la producatori, dicteaza preturile si din cauza lor toate sunt atat de scumpe. In fine, n-am mai facut cheesecake, l-am luat pe Alex si am plecat la strand, am stat pana pe la 16 dupa care ne-am intors acasa. Si pe drum mi-a venit ideea sa fac savarine. In primul rand pentru ca sunt foarte bune si apoi se fac aproape singure. :D In plus cumparasem si frisca naturala si trebuia sa fac ceva cu ea pentru ca se acreste foarte repede. Asa ca in ciuda celor 37 C de afara si cam tot atatea si in casa, am copt rapid cojile de savarine, le-am umplut insiropat bine de tot si le-am umplut cu frisca naturala de la Sanlacta. (cea mai buna frisca naturala) Am adaugat si intaritor de frisca si rezultatul m-a multumit pe deplin. Frisca s-a batut bine de tot si s-a intarit.
Reteta se gaseste aici . O  reteta pe care o recomand din toata inima. Se face foarte usor, nici macar nu necesita framantare. Eu pur si simplu am amestecat cu lingura pana cand aluatul a inceput sa se desprinda de pe peretii vasului. Apoi am lasat 30 min. sa creasca, dupa care am pus in formele de savarine si am lasat inca 30 minute sa creasca. Arata asa:


Dupa coacere aratau asa:



Insiropate si umplute cu frisca


si numai bune de savurat





sâmbătă, 21 iulie 2012

Iahnie de fasole cu costita


Incep prin a va spune ca fasolea nu e nici pe departe una din mancarurile mele preferate. Insa intr-una din zile la mare mi-am luat o portie de iahnie de fasole cu costita . Si asta pentru ca tot la mare fiind anu trecut, am mancat cea mai buna iahnie de fasole si cea mai buna varza calita. Se pare ca in zona aceea se foloseste foarte mult mararul care da un gust deosebit mancarurilor. Eu am inceput doar de vreo 3-4 ani sa folosesc mai des mararul, pentru ca la mama acasa nu se prea folosea . Asa ca de aceasta data n-am mai adugat la fasole foi de dafin cum stiam de acasa ci marar.  Si uite asa am facut cea mai buna iahnie de fasole (cel putin asa mi s-a spus :D)

-500 g fasole
-3 cepe
-1 ardei gras
-2 morcovi
-2 rosii mari sau 3 mai mici
-cimbru
-marar
-sare, piper, delikat

Reteta nu e o filosofie, insa e bine sa respectam intotdeauna o regula cand gatim fasolea. Ea se fierbe, se achimba apa, se fierbe din nou. Se repeta acest procedeu de 3 ori. Astfel fasolea devine mult mai usoara la stomac in sensul ca nu mai baloneaza .
Se caleste ceapa si ardeiul in foarte putin ulei, doar cat sa nu se prinda de vas. Se adauga apa, se pun bucatile de costita (scarita) afumata si se lasa sa fiarba. Cand carnea e pe jumatate fiarta se adauga fasolea si se fierb impreuna. Se adauga morcovii taiati rondele, rosiile decojite si taiate cubulete, sare, piper, obligatoriu cimbru si marar.




vineri, 20 iulie 2012

Mai gatesc si eu....

In ultimele saptamani am profitat de concediu si am stat departe de bucatarie. Bine, am lipsit de acasa vreo 10 zile cat am fost la mare, dar nici dupa ce m-am intors, nu m-am omorat nici cu gatitul si nici cu pozatul. Am sa incerc totusi sa-mi regasesc cheful de a gati si de a poza, insa pana atunci va pun cateva poze cu bucatarelile din aceste ultime zile.
 O ciorba de legume cu leustean


Cartofi gratinati


Ardei copti


pe care i-am umplut cu felii de cascaval, i-am dat prin faina, ou, pesmet si i-am prajit in ulei incins. 



si clatite cu dulceata de capsuni


caise


cirese