sâmbătă, 25 februarie 2012

Cheesecake cu dulce de leche



Reteta am vazut-o pe blogul Antoninei, "Dulcegarii culinare" si tare mult mi-a placut cum arata. (Merci pentru reteta.) Desigur pozele mele nu au iesit atat de bine ca si ale ei, nu prea am eu talent de fotograf si nu reusesc sa fac poze atat de artistice, dar ma straduiesc sa surprind esentialul. :) Gustul insa e foarte bun, desi eu nu am pus mascarpone sau ricotta ci branza de vaca grasa si cremoasa, pe care mi-a trimis-o vara-mea si care a stat frumusel in congelator pana m-am hotarat eu ce sa fac cu ea.

Ingrediente:
-1 kg branza de vaca
-150 ml frisca lichida
-200 g zahar
-4 oua
-esenta de vanilie
-dulce de leche (aici am pus cam jumatate de cutie)

-300 g biscuiti
-200 g unt topit

Biscuitii se zdrobesc (eu i-am macinat cu masina de tocat carne). De fapt aici m-a ajutat Alex. :) Peste biscuiti se toarna untul topit si se repartizeaza intr-o forma de tort cu peretii detasabili, incercand sa acoperim cat mai uniform tava. 
Pentru crema de branza, avand in vedere faptul ca am folosit branza de vaca, am mixat-o cu mixerul vertical, pentru a fi mai cremoasa. Am adaugat ouale si zaharul si am mixat pana s-au amestecat foarte bine, apoi am adaugat esenta de vanilie, caramelul de lapte si frisca si am amestecat cu lingura. Am turnat toata crema de branza peste blatul de biscuiti si am pus tava in cuptorul preincalzit, unde am lasat-o fix o ora, dupa care am stins focul si am lasat tava in cuptor inca vreo ora apoi am pus-o in frigider. Trebuie sa stea in frigider 3-4 ore, se poate si mai mult. 


Se serveste cu dulceata preferata. In cazul meu, de visine.






joi, 23 februarie 2012

Papanasi cu iaurt





Din ciclul "nimic nu se arunca, totul se transforma" ca doar e criza :), am facut acesti papanasi deliciosi si pe care am sa-i repet cu siguranta. Intr-o perioada Alex primea la scoala biscuiti si lapte, ba chiar si mere pe care le-am transformat pe rand in salam de biscuiti, tarta cu mere sau tort cu crema de zahar ars. Mai nou primeste iaurt. La inceput vreo 2-3 zile l-a baut, apoi dintr-o data nu i-a mai placut. Drept sa spun nici mie nu-mi place dar nu m-am indurat sa-l arunc pentru ca m-am gandit ca e pacat. Una din colegele mele, tot mama unui elev a venit cu ideea salvatoare si mi-a zis sa fac acesti papanasi. Zis si facut, azi am incercat reteta de papanasi cu iaurt. Foarte buni. Alex a zis "mami e exact gustul de la gradinita". In sfarsit! Am reusit si eu sa fac ceva pe placul printisorului meu mofturos, pentru ca indiferent ce mancare imi cerea si eu ii faceam, imi spunea "nu-i ca la gradi". 
Deci, sa va spun si voua cum am facut acesti papanasi, in cazul in care sunteti in pana de idei...

-800 ml iaurt (4 cutii)
-200 g gris
-4 linguri zahar
-1 plic zahar vanilat
-2 oua
-50 g unt
-4-5 linguri cu varf, pesmet 
+
-Zahar tos
-Gem de visine pentru servit




 



 
Iaurtul se se pune intr-un vas. Se adauga zaharul, zaharul vanilat si cele doua oua batute. Se amesteca bine si se pune vasul la fiert pe foc mic.  In momentul in care incepe sa fiarba si pare sa se branzeasca, se adauga grisul in ploaie si se amesteca bine cu un tel, sa nu se formeze cocoloase. Se fierbe pana se ingroasa ca o budinca mai groasa si se lasa sa se racoreasca 10 minute.
Intre timp se topeste untul si se rumeneste putin pesmetul in untul topit. Din compozitia de gris se ia cu lingura si cu palmele umezite se formeaza galuste , care se dau prin pesmetul rumenit. Se servesc pudrate cu zahar tos sau cu dulceata deasupra.




Las aici mai jos pozele originale, de pe vremea cand Alex era elev in clasele primare . Atunci am facut pentru prima data acesti papanasi. Intre timp i-am refacut cu iaurturile pe care le-a primit Daria. 











duminică, 19 februarie 2012

Tort cu crema caramel si ciocolata


De fapt e doar un mini tortulet, (nu are mai mult de 1 kg, poate 1,2 kg) insa la cat e de bun, puteam sa il fac si maxi si tot nu era destul :)
Blatul cu cacao, insiropat cu rom, crema ganache de ciocolata amaruie cu visine din visinata si crema caramel (cu dulce de leche) cu nuci prajite ii dau o savoare aparte. Pacat ca nu mai am visine . :)
Nu am facut poze pas cu pas, pentru ca aseara eram prea obosita si lipsita de chef, dupa ce am ajuns acasa de la sanius.







Si o sectiune ametitoare. :) La propriu. Am cam exagerat cu visinele din visinata. :)



miercuri, 15 februarie 2012

Branzoici


Si tot cu drojdie, tot pentru provocarea lunii februarie am pregatit si aceste branzoici delicioase, cu destul de multa branza (se si vede, cred :) ).

Pentru aluat:
-500 g faina
-100 g zahar
-100 g unt topit
-1 ou + 1 galbenus
-25 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
-200 ml lapte
-coaja rasa de lamaie sau portocale

Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, pana se lichefiaza. Se adauga laptele caldut si o lingura de faina si se lasa sa creasca maiaua. Faina se amesteca cu zaharul, oul, galbenusul, aromele si coaja de lamaie sau portocale. Se toarna laptele cu drojdia. Se framanta aluatul si dupa ce s-a adaugat tot laptele, se pune si untul topit. Se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana sau de peretii vasului. Se lasa sa creasca o ora, timp in care pregatim umplutura.

Pentru umplutura:
-500 g branza dulce de vaca
-2 galbenusuri de ou
-zahar dupa gust
-2 pliculete zahar vanilat
-stafide (optional)
-coji de portocale confiate
-1 lingura gris







Paine impletita cu ceapa


Provocarea lunii februarie 2012 - Dulce Romanie, este gazduita de Violeta Postolache, dupa cum am mai specificat si in postarea anterioara. Drojdia a fost una din temele alese de ea. Si cea mai simpla si mai la indemana reteta cu drojdie este painea. Ideal ar fi sa ne facem painea in fiecare zi acasa, pentru ca asa stim sigur ce contine. Din pacate timpul nu imi permite sa fac zilnic paine, dar cel putin in week-end ma straduiesc sa nu mai cumpar paine. :) Cred ca masina de paine e o buna investitie in zilele noastre cand totul e cancerigen. Pana si painea noastra cea de toate zilele...
Eu am o reteta de baza la care mai adaug cate ceva in functie de preferintele de moment. Uneori adaug ceapa calita, alteori masline, alteori seminte de in, tarate de grau, etc.
De aceasta data am adaugat ceapa calita.

-500 g faina 650
-1 lingurita sare
-25 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
-150 ml lapte
-100 ml apa
-1 lingurita zahar
-1 ceapa
-2-3 linguri ulei de masline
-1 galbenus de ou
-seminte de in

Ceapa se toaca marunt si se caleste iun uleiul de masline.
Faina se amesteca cu sarea. In apa+ laptele indulcit, caldut, se pune drojdia si se lasa 5 minute pana se umfla drojdia . Peste faina se adauga ceapa calita, inclusiv uleiul de masline, se amesteca bine, apoi se toarna usor laptele cu drojdia si se framanta pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana sau de vas. Se lasa sa creasca o ora timp in care isi va dubla volumul, apoi se impleteste sau i se da forma dorita. Se unge cu galbenus de ou, se presara seminte de in si se coace painea 45-50 minute, pana cand se rumeneste.







sâmbătă, 11 februarie 2012

Cupcakes "After eight" ...with love (provocarea lunii februarie)




Provocarea lunii februarie 2012"DulceRomanie" estegazduita de Postolache Violeta (Caietul cu retete). Pentru aceasta provocare, temele alese de ea au fost drojdia si "Sa gatim cu dragoste". Cum in ultimul timp m-am axat pe cupcakes-uri, as putea spune chiar ca am facut o obsesie pentru aceste dragalase prajituri, am pregatit fireste cupcakes "After eight". Stiti voi ciocolata aceea mortala :), amaruie cu crema de menta.
Mai vreau sa va spun ca eu voi fi gazda urmatoarei provocari, cea din luna martie si sper sa vin cu teme la fel de atragatoare si de ce nu, provocatoare, cum au fost toate cele de pana acum.

Pentru briose: (din nou cea mai simpla reteta :) )

-3 oua
-100 g unt moale
-100 g zahar pudra
-60 ml lapte
-200 g faina
-1 plic praf de copt
-2 linguri cacao

Se pun toate ingredientele intr-un bol si se mixeaza.
Repartizam uniform compozitia rezultata in 12 cosulete si coacem aproximativ 25 minute.
Se pot insiropa, daca doriti. Eu am stropit fiecare briosa cu un sirop din apa + zahar + esenta de rom.

Ganache de ciocolata:
-100 g ciocolata amaruie
-200 ml frisca

Topim ciocolata uin frisca si dam la crema la frigider pentru 1 ora. Dupa ce crema s-a racit, batem spuma cu mixerul.

Ganache de ciocolata alba cu menta
-100 g ciocolata alba
-120 ml frisca
-1 lingura sirop de menta
Procedam la fel ca la crema de ciocolata neagra.

Punem intr-un posh crema de ciocolata neagra si spritam pe fiecare prajitura. Peste crema de ciocolata neagra spritam crema de ciocolata alba cu menta. Ornam cu inimioare de ciocolata.





duminică, 5 februarie 2012

Placinta cu praz


Va poftesc cu drag la o delicioasa Placinta cu praz si un pahar de bere. Reteta se gaseste aici pe blog. Mare atentie, placinta mea creeaza dependenta :). Prietena mea s-a indragostit de aceasta placinta si sotul ei la fel. Ieri a facut si ea si sotul ei a zis :"M-am bagat in tava si nu ma pot opri." :)