miercuri, 30 noiembrie 2011

Pricomigdale II


Nu stiu daca ati observat (banuiescca da :) ), ca la mine foarte multe retete apar cu nr. II, III si asta deoarece daca imi place ceva, in mod sigur repet reteta. Asa s-a intamplat si cu pricomigdalele.
 De aceasta data insa le-am lipit cu o crema de ciocolata amaruie.






marți, 29 noiembrie 2011

Prajitura pufoasa cu mere


O prajitura cu mere este oricand bine venita, bine primita, mai ales daca e una ultra mega rapida. :)

-300 g faina
-160 g zahar
-4 oua
-100 g unt
-100 ml lapte
-1 plic praf de copt-4 mere (am pus 5)
-scortisoara
-coaja de lamaie
-esenta de vanilie

Se bat ouale cu zaharul, se adauga faina amestecata cu praful de copt. (Eu am facut tot amestecul cu mixerul.)
Se adauga untul moale, apoi laptele si se amesteca pana se obtine o crema fina. Se adauga coaja de lamaie, esenta de vanilie si scortisoara dupa gust. Se taie merele felii subtiri, se stropesc cu lamaie ca sa nu se oxideze si se integreaza in compozitie. Se toarna compozitia in tava/forma tapetata cu hartie de copt si se coace 35 minute. Se pudreaza cu zahar si se taie dupa ce s-a racit. 
 






Orez cu legume, snitele de soia si ciuperci pane








sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Problema cu blogul

Dragii mei, ieri mi s-a intamplat ceva ce n-as fi crezut ca mi se poate intampla tocmai mie, un blogger mic si neinsemnat in toata aceasta blogosfera... M-am trezit ca nu mai am blogul. Cineva, persoana "binevoitoare" desigur, mi-a sters pur si simplu contul.
Cand am vrut aseara sa intru pe blog, am primit acest mesaj .
"Blogul de la adresa criss75-despremine.blogspot.com a fost eliminat."
Va dati seama ca am vazut negru in fata ochilor . Dupa o criza de nervi, am incercat sa rezolv problema, si in final mi-am recuperat blogul. Singura problema e ca  nu pot sa raspund la comentarii.
Sper sa rezolv si aceasta problema. Pana atunci va multumesc pe aceasta cale pentru vizite, pentru sustinere si pentru comentariile voastre.


 

Guguluf din albusuri



Azi am facut un desert extrem de simplu si rapid, pentru ca mi-am cumparat ieri o forma de guguluf si vroiam s-o incerc si pentru ca aveam deja foarte multe albusuri adunate in congelator. Deci nu-i altceva decat un simplu chec din albusuri,putin coafat si cosmetizat. :)

-10 albusuri
-10 linguri zahar
-10 linguri faina
-4 linguri ulei
-1 plic praf de copt
-stafide
-visine
-nuci prajite
-esenta de migdale


Pentru ornat:
-100 g ciocolata amaruie + frisca lichida
-50 g ciocolata alba + frisca lichida
-nuci prajite
-seminte de rodie

Se bat albusurile spuma tare. Se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul si spuma e lucioasa si tare, se adauga uleiul, apoi faina amestecata cu praful de copt. In momentul in care adaugam faina, amestecam usor de sus in jos cu o paleta sau cu o lingura. Adaugam esenta de migdale, nucile preajite, stafidele. Punem o parte din compozitie in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, punem visinele si restul de compozitie. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit aproximativ 30 minute.




Dupa ce e coapta prajitura, o lasam sa se raceasca in tava, dupa care rasturnam prajitura pe un gratar si lasam sa se raceasca complet, apoi o glazuram dupa preferinta.









sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Prajitura "Somloi galuska"




Somloi galuska este o prajitura traditionala ungureasca, se serveste in toate restaurantele transilvanene insa modul de servire mi se pare putin ciudat, prajitura este rupta cu lingura si servita in boluri, ornata cu frisca si sos de ciocolata. De aici si denumirea de "galuska". Contine trei tipuri de blat de pandispan simplu, cu nuca si cu cacao insiropate si trei straturi de crema de vanilie, peste care e presarata nuca prajita si macinata si stafide, frisca si sos de ciocolata. Mie mi s-a parut mai elegant sa portionez prajitura in bucati patrate decat sa o rup cu lingura, sa o pun in bol si sa rezulte un fel de maglavais. :) 

Blat alb: (tava 20/30)
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri faina
-1 varf linguri ta praf de copt

Blat cu cacao
-3 oua
-3 linguri zahar
-2 linguri faina
-1 lingura cacao
-1 varf linguri ta praf de copt

Blat cu nuca
-3 oua
-3 linguri zahar
-3 linguri nuca macinata
-1 lingura faina
-1 varf linguri ta praf de copt


Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt.
Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, apoi amestecand usor de jos in sus, se adauga faina amestecata cu praful de copt. 
La fel se procedeaza si la celelalte blaturi.




Sirop:
-200 ml apa
-120 g zahar
-1 fiola esenta de rom


Crema:
-5 galbenusuri
-80 g faina
-180 zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-700 ml lapte
+
-100 g stafide
-100 g nuca prajita si macinata

Decor:
-400 ml frisca naturala Pilos
-1 lingura zahar pudra

Sos de ciocolata:
-50 ciocolata amaruie
-2-3 linguri frisca lichida
 

Pentru crema, se pune laptele la fiert  . Galbenusurile se bat cu zaharul si zaharul vanilat, pana se albesc si isi dubleaza volumul. Se adauga faina si laptele fierbinte si se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Crema se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se raceasca

Asamblare prajitura:

Blat alb, insiropat, cu siropul de zahar cu rom, 1/3 din crema, nuca macinata si stafide in functie de preferinta.
Blat maro, insiropat, 1/3 crema, nuca macinata, stafide, blat alb insiropat, 1/3 din crema. Se niveleaza ultimul strat de crema si se pudreaza cu o lingurita cacao. Se pune prajitura in frigider pentru doua ore, dupa care se taie in patrate sau dreptunghiuri, se decoreaza cu frisca batuta si sos de ciocolata.
 













Placinta macedoneana cu praz



-1 pachet aluat foetaj
-3-4 fire praz
-400 g branza (am pus branza framantata + feta)
-3 oua
-100 g smantana
-sare,piper
-3 linguri ulei
-1 galbenus pentru unsa placinta

Prazul se spala, se taie rondele pana la partea verde. Daca nu e foarte batran si partile verzi nu sunt foarte tari,se pot taia si acestea. Se caleste prazul in ulei si se adauga putina sare si piper.



 Se bat ouale, se adauga branza sfaramata si smantana si se amesteca cu prazul calit. Intr-o tava unsa cu putin ulei se pune o foaie de aluat foietaj, umplutura de praz si cealalta foaie. Se unge foaia cu galbenus de ou si se pune placinta in cuptor pana se rumeneste.


 Cum foile erau prea scurte si prea late, am taiat din latime si am peticit placinta :D


Sincer cand am vazut reteta am fost putin sceptica. Nu mi-am imaginat ca din praz se poate face ceva atat de bun.