duminică, 30 octombrie 2011

Tort tiramisu cu margarete si frisca



Acesta e de fapt un tiramisu, putin mai stilizat. :) Dupa parerea mea, cel mai bun tiramisu. :) Decorat cu margarete din pasta de zahar. De ce margarete din nou? Pentru ca se fac foarte usor :) si pentru ca sunt si frumusele. In plus inca n-am ajuns sa-mi cumpar colorant rosu si galben (gel) asa ca nu pot experimenta pasta colorata.







Friptura de soia


Pe blogul bucatareselor vesele am gasit aceasta reteta cu o denumire ce-i drept putin ciudata. Snitele din soia am facut insa friptura nu mi-am imaginat ca se poate face. :) Bine de stiut, pe timp de criza :) 1 leu si ceva punga de soia. :) :) :))
Eu n-am respectat in totalitate reteta Leilei insa m-am apropiat oarecum. Am sa va scriu cum am facut eu aceasta "friptura".

-1 pachet felii de soia
-1 cana ketchup de casa (facut de mine )
-3 bucati usturoi
-rozmarin
-cimbru
-frunze de busuioc
-sare, piper
-ulei de masline

Feliile de soia l-eam fiert in apa cu delikat timp de aproximativ 30 minute. Dupa care le-am pus intr-o strecuratoare sa se scurga. Ketcupul l-am amestecat cu toate condimentele si ierburile aromate. Am dat fiecare felie de soia prin amestecul de kethup si le-am pus intr-un vas termorezistent. Am turnat peste soia aproximativ 50 ml ulei, am acoperit vasul cu folie de aluminiu si l-am pus in cuptor pentru 30 minute, dupa care am indepartat folia si l-am mai lasat vreo 10 minute.



Am servit cu cus-cus cu legume, dar merge foarte bine si cu un piure de cartofi.



Cus-cus cu legume


M-am tot gandit sa adopt o dieta vegetariana. Ovo-lacto evident, pentru ca n-as putea renunta la lactate, oua, branzeturi si nici nu cred ca o dieta exclusiv vegana poate asigura necesarul de vitamine, proteine, minerale necerase organismului. Insa fara carne se poate trai si chiar foarte bine si foarte sanatos. 
Astazi asadar am gatit pur vegetarian, nici macar ovo-lacto, doar vegetarian si acum pa prezint primul fel care poate fi servit ca atare sau poate fi o garnitura langa o...friptura. :)

-1 cana cus-cus (atentie, nu paste sub forma de cus-cus ! )
-1 ceapa rosie
-1 ardei
-4-5 ciuperci
-1 morcov mare sau 2 mici
-cateva feliute de ardei iute
-sare, piper
-cimbru
-ulei de masline

Ceapa se taie rondele, ardeiul si ciupercile feliute si morcovul, bastonase.
 In uleiul de masline, calim mai intai ceapa si ardeiul, apoi adaugam morcovii si ciupercile. Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba legumele. Daca totusi morcovii nu au fiert, se poate completa cu apa. Peste cus-cus se toarna 2 parti de apa fiarta si se la 15 minute pana cand cus-cusul se va umfla si va absorbi apa. Nu necesita fierbere. Peste legume se pune cus-cusul si se condimenteaza dupa gust.




joi, 27 octombrie 2011

Cupcakes cu merisoare si crema de vanilie


V-am ametit cu atatea cupcakesuri in ultima vreme? :) Nu promit ca ma opresc aici, mai am cateva idei. Iau totusi o pauza ca am facut prea multe in ultimul timp.  De data aceasta am vrut neaparat sa incerc o reteta cu merisoare.
Merisoarele, ca orice fructe de padure, au o serie de proprietati benefice pentru organismul nostru dar sunt extraordinar de bune pentru tratarea cistitelor, a infectiilor urinare si a calculilor renali.
Merisoarele au actiune bactericida (datorita acizilor benzoic si citric), diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa. Sunt un dezinfectant urinar si lizeaza uratii. Merisorul este principala specie pomicola ale carei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizeaza (dizolva, netezesc) uratii.

Frunzele de Merisor se recolteaza in septembrie-octombrie, cand continutul lor in substante active este maxim; se usuca la umbra, in strat subtire. Ele contin arbutozida, glicozid al hidrochinonei, hidrochinona libera, metilarbutozida, flavonoizi, taninuri, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani si flavonali glicozidati (leucocianidina, cianidina, cvercetol, derivati fenilpropanolici, etc.). Continand acid benzoic si acid citric, frunzele - ca si fructele - au actiune bactericida. Datorita acidului chinic, extractele lor lizeaza uratii, asa cum s-a aratat.
Asadar eu am cumparat aceste fructe pentru a fi folosite ca si tratament insa gustul lor deosebit de bun, dulce-acrisor m-a determinat sa le folosesc la aceste briose.

Pentru briose:
-3 oua
-100 g zahar
-200 g faina
-100 g unt moale
-60 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita praf de copt (merge un plic intreg ca ies mai pufoase)
-coaja rasa de la o lamaie
-o cescuta merisoare

Pentru crema:
-1 ou
-1 lingura zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa amidon
-200 ml lapte
-150 ml frisca

Punem intr-un bol toate ingredientele cu exceptia merisoarelor, le batem cu mixerul pana rezulta o compozitie cremoasa si lucioasa.
Adauga merisoarele pe care le incorporam in amestec. In tava de briose punem cosulete de hartie si in fiecare punem cam 2 linguri din aceasta compozitie. Mai punem deasupra 2-3 merisoare si dam tava la cuptor pentru 20-25 minute.



Cand sunt gata, se lasa sa se raceasca apoi se orneaza cu crema de vanilie.





marți, 25 octombrie 2011

Pricomigdale



Pricomigdalele sunt niste fursecuri delicioase din albusuri de ou si nuci sau migdale macinate. Pacat ca pozele nu sunt foarte reusite.

-3 ablusuri de ou
-180 g zahar
-putina esenta de migdale
-180 g nuci macinate
-1 lingura faina

Se bat albusurile spuma tare. Se adauga zaharul si se mai bat pana cand zaharul se topeste si spuma devine lucioasa. Se adauha nucile, faina si esenta de migdale.


Intr-o tava, pe hartie de copt se pun cu lingurita gramajoare din compozitia de bezea cu nuci. Se pot pune si cu poshul, dar eu n-am vrut sa ma mai complic. Oricum nu trebuie sa fie perfecte.


Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mic 20 minute. Daca va plac mai crocante, intredeschideti usa cuptorului si le mai lasati 10 minute. 







Cartofi umpluti


Din categoria retetelor simple prezentate in ultimul timp, fac parte si acesti cartofi umpluti. 
O mancare usoara, care se face foarte repede daca aveti cartofii fierti in prealabil.
Vine si reteta.




luni, 24 octombrie 2011

Supa crema de telina


Cred ca am mai spus, imi plac tare mult supele crema de legume. Daca saptamana trecuta am experimentat supa crema de sfecla rosie, azi a venit randul celei de telina, desi telina nu e printre favoritele mele. Niciodata nu mi-a placut gustul de telina in mod deosebit. Pentru a nu fi prea palida :) am adaugat si un morcov, care i-a dat o tenta galbuie.

-1 telina mare
-1 morcov
-3 cartofi
-1 ceapa
-1/2 ardei
-1 cubulet de unt
-smantana
-sare dupa gust (sau delikat daca folositi)

                                   
Se curata legumele, se pun la fiert mai intai ceapa, ardeiul, telina si morcovul taiate cubulete. Cand sunt aproape fierte se adauga si cartofii si se mai lasa pana fierb si acestia. Se lasa sa se raceasca, se scoate ceapa si ardeiul si se arunca iar restul legumelor se paseaza. Se adauga supa, cubul de unt, sare dupa gust si se mai da un clocot. Se serveste cu crutoane.

   

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Cupcakes cu ciocolata si frisca




Reteta de la Gaby_d. ( Papa bun). Merci Gabita, pupici.
Cu aceste briose ma gandesc sa particip si eu la provocarea lunii octombrie "Dulce Romanie".

Pentru briose:
-3 oua 
-200 g faina 
-100 gr zahar pudra 
-o lingurita praf copt 
-100 gr unt moale 
-60 ml lapte
    Pentru sirop:
    -100 ml apa
    -1 lingura cu varf zahar
    -esenta de rom

    Pentru ornat:
    -crema ganache de ciocolata obtinuta din 90 g ciocolata amaruie (Kandia am pus eu) si 150 ml frisca
    -150 ml frisca

    Se pun toate ingredientele intr-un bol si  se mixeaza.Rezulta un amestec cremos, lucios. (vezi poza)
    Compozitia rezultata se repartizeaza uniform in formele de vriose in care am pus cosulete de hartie. Din aceasta cantitate ies fix 12 bucati. Se coc briosele 25 minute, apoi se scot, se lasa sa se raceasca.
    Cu un bat de frigarui am intepat din loc in loc briosele :) si le-am insiropat. Le-am ornat cu crema ganache si cu frisca, apoi fiindca am gasit niste resturi de ciocolata cu lapte, am topit-o, am pus-o intr-o punga si am spritat ciocolata peste briosele motate. :)






    marți, 18 octombrie 2011

    Zacusca cu fasole


    -3 kg gogosari
    -2 kg ceapa
    -800 g fasole boabe
    -3 morcovi
    -1/2 l ulei
    -1 l suc de rosii
    -sare, piper
    -1 foaie de dafin
    -1 lingurita zahar

    Se curata toate legumele si se spala. Fasolea si morcovii se fierb. Daca fasolea e uscata, se lasa peste noapte la inmuiat in apa rece, apoi se fierbe.
    Gogosarii si ceapa se dau prin masina de tocat si se calest separat in ulei.
    Se pun apoi intr-un vas mai mare si se adauga morcovii si fasolea, fierte in prealabil apoi date prin masina de tocat, sucul de rosii si restul de ulei. Se pune zacusca la fiert pe foc mic amestecand in continuu.
    Un mic secret, daca nu vreti sa pierdeti cateva ore langa aragaz si sa faceti febra musculara la maini tot amestecand in oala, :), puneti vazul in cuptor, pe treapta a doua, lasati si tava de la aragaz in cuptor si lasati sa fiarba la foc mic cateva ore. Cam din 30 in 30 minute scoateti vasu si amestecati, adaugati sare si piper dupa gust si o foaie de dafin. Frunza de dafin se scoate apoi, nu se fierbe prea mult pentru ca lasa un gust amar.