duminică, 31 iulie 2011

Tort cu crema de iaurt si nectarine



Un tort perfect pentru o zi de vara, delicios si racoros. Si cel mai important, fara coacere si gata in 15 minute. Asteptarea dureaza ceva mai mult. :)
Reteta am gasit-o pe blogul lui Judy . (merci pentru reteta, e delicioasa)

Pentru blat:
-250 g biscuiti simpli
-2 linguri zahar pudra
-putina esenta de migdale
-150 g unt topit

Pentru crema:
-600 g iaurt de piersici
-300 ml frisca
-1 plic gelatina
-4 linguri lapte
2 linguri zahar pudra (sau mai mult, in functie de preferinte)
-2 nectarine sau piersic decojite taiate cubulete

Pentru decorat:
-4 nectarine 
-1 plic tort gelee transparent

Pentru blat, maruntim biscuitii, ii amestecam cu zaharul pudra, esenta de migdale si untul topit. Pe tava pe care vom pune tortul, asezam inelul detasabil al unei forme de tort, punem biscuitii si ii intindem cu lingura, astfel incat sa obtinem un aluat.Punem tava la frigider, timp in care pregatim crema.

Gelatina o punem in lapte sa se umfle. Iaurturile le amestecam cu zaharul pudra, adaugam gelatina pe care in prealabil o topim cu grija. Atentie, nu trebuie sa fiarba, doar sa fie calduta si lichida. Incorporam si frisca batuta si adaugam bucati de piersici sau nectarine. Turnam toata crema si dam la frigider pentru 2 ore, dupa care punem deasupra fructele taiate feliute subtiri si turnam jeleul preparat conform instructiunilor de pe plic. Mai lasam tortul 2 ore, dupa care indepartam inelul detasabil si servim cu mare pofta, alaturi de o cafeluta .






Varza a la Cluj


-1 varza cam de 1.5 kg
-500 g carne tocata
-1 ceasca orez
-1 ceapa
-1 morcov
-3 rosii
-200 ml suc de rosii
-marar si cimbru
-sare, piper
-smantana

Varza se taie ca si pentru salata,se freaca putin cu sare,apoi se caleste in ulei. Puteti adauga cimbru, suc de rosii, sare,piper, etc.
Separat se toaca ceapa, se caleste in ulei,se adauga carnea tocata,orezul,morcovul ras si putina apasi se lasa sa fiarba pana cand orezul e fiert. Intr-un vas termorezistentpunem un strat de varza calita, peste ea asezam felii de rosii decojite in prealabil, marar si cimbru proaspat, apoi compozitia de carne cu orez, din nou varza iar deasupra ultimul strat va fi format tot din felii de rosii, cimbru,marar.  Turnam deasupra suculde rosii si punem in cuptor vreo 40 de minute. Se serveste cu smantana.





sâmbătă, 30 iulie 2011

Clafoutis cu piersici



Reteta e identica cu cea de aici .





Salata de vinete cu ardei copti



Salata de vinete este mancarea mea favorita pe timp de vara, facuta cu vinete proaspete, fara maioneza, doar cu putin ulei si ceapa si de aceasta data si cu ardei capia copti.

-3 vinete mari
-2 ardei capia
-1 ceapa
-100 ml ulei
-sare

Coacem vinetele pe aragaz, pe care in prealabil il acoperim cu folie de aluminiu, pentru altfel riscam sa nenorocim bietul aragaz. :) Curatam vinetele de coaja, le punem intr-o streguratoare sa se scurga zeama, apoi le tocam. Pe o plita coacem si ardeii, ii curatam de coaja si de samburi si ii tocam si pe acestia. Punem vinetele intr-un bol si adaugam pe rand uleiul, anestecand cu mixerul. Adaugam sare dupa gust, cepa tocata si ardeii. 





miercuri, 27 iulie 2011

Inghetata de piersici



-2 galbenusuri
-100 g zahar
-1 pliculet zahar vanilat
-200 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-3 piersici decojite

Galbenusurile si zaharul le batem cu mixerul pana se albesc si isi dubleaza voumul. Apoi turnam peste ele laptele si punem la fiert pe foc mic, amestecand. In momentul in care da semne ca se ingroasa crema, luam de pe foc sa nu se taie si lasam sa se racoreasca, apoi adaugam piersicile zdrobite.  Lasam crema sa se raceasca de tot, apoi adaugam 200 ml friscabatuta. Punem intr-o cutie si dam la congelator, avand grija ca din ora in ora sa scoatem cutia si cu mixerul (sau furculita in cazul meu) sa amestecam in inghetata pentru a sparge acele de ghiata.


Rasturnam inghetata pe o farfurie si o glazuram cu ciocolata topita.  Eu am pus ciocolata amaruie, pentru ca e preferata mea.




Spaghetti bolognese


-500 g carne tocata
-1 ceapa
-1 ardei
-2 rosii decojite
-2 bucati usturoi
-330 ml suc de rosii
-busuioc, oregano
-sare, piper
-400 g spaghette sau orice fel de paste 
-100 g cascaval

Tocam ceapa marunt, la fel si ardeiul si usturoiul si le calim in putin ulei. Adaugam carnea tocata si o lasam sa se caleasca pana isi schimba culoarea. Adaugam putina apa si fierbem pana scade apa si carnea e fiarta. Rosiile le punem in apa clocotita pentru a pudea desprinde usor pielita, le taiem in cubulete marunte si adaugam peste carnea tocata. Condimentam cu sare, piper, oregano, busuioc, adaugam si sucul de rosii si mai lasam sa fiarba 2-3 minute.
Pastele se fierb in apa cu sare si un strop de ulei, se scurg si se amesteca cu sosul bolognez. Deasupra presaram parmezan (cascaval ras in cazul meu).




Porumbul fiert


În mod greşit, se consideră că numai preparatele naturiste bazate pe porumb crud au calităţi terapeutice. În realitate, porumbul fiert, ca şi cel copt sau sub formă de popcorn, pierde doar o parte din substanţele importante pentru sănătate după tratamentul termic.
Încă din anii ‘90, s-a dovedit că porumbul fiert păstrează peste 63% din vitamine şi aminoacizi intacţi. Principiile active cele mai importante, cum ar fi unii derivaţi folici şi xantinici, îşi sporesc efectul benefic tocmai datorită uşoarei schimbări a geometriei legăturilor dintre atomii de carbon în urma tratamentului termic. Ca urmare, porumbul fiert, copt sau sub formă de popcorn este un medicament universal aproape la fel de bun ca şi preparatele naturiste bazate pe coajă sau influorescenţe de porumb.

Efectul asupra vaselor de sânge
Se ştia încă din anii ‘80 că unii folaţi şi acidul folic din porumb scad acţiunea nefastă a homocisteinei care degradează pereţii vaselor de sânge. Cercetările recente au dovedit că în porumbul tratat termic apar izomeri ai acidului folic care au şi alte efecte benefice asupra vaselor de sânge. Aceşti compuşi, descoperiţi în iunie 2009 de dr. P.J. Walsh de la Universitatea din Seattle, pot acţiona ca factor de creştere a elasticităţii vaselor de sânge. Este vorba de o acţiune moleculară directă asupra celulelor care fabrică proteina numită elastină. Elastina reprezintă secretul elasticităţii ţesuturilor conjunctive, inclusiv a peretelui arterelor. Ca urmare a acestui efect, vasele de sânge devin mai uşor extensibile atunci când inima pompează mai mult sânge în raport cu nevoile organismului. Astfel se realizează o mai bună oxigenare şi hrănire a întregului organism şi scade riscul de apariţie a aritmiilor şi a stopului cardiac.
Consumul de porumb pe o durată mai mare de 25 de zile poate determina o creştere cu până la 7-8% a lungimii totale a reţelei de vase de sânge capilare. Aceasta are ca efect scăderea acumulării de toxine în organism, reducerea vitezei de îmbătrânire, dar şi de îmbolnăvire a tuturor organelor. După o cură de 15 zile cu porumb se poate constata atenuarea stării de greaţă, a durerilor de cap, a stărilor de oboseală sau a insomniilor. Mai mult, o cură de porumb fiert sau copt de minim 15 zile poate avea ca efect şi o uşoară creştere în ramificaţiile capilare din inimă şi creier, ceea ce va conduce la creşterea rezistenţei la efort fizic şi psihic, scăzând în acelaşi timp riscul de infarct cardiac sau cerebral.
Îmbunătăţeşte metabolismul proteinelor şi grăsimilor
Porumbul fiert sau copt conţine o serie de substanţe care acţionează atât mecanismele metabolismului ficatului, dar şi ale altor ţesuturi şi organe. Aşa cum arată studiile biochimiştilor americani, în porumbul fiert apar unii produşi ai aminoacizilor vegetali din categoria ceto-nitro-aminelor, rezultaţi din prepararea termică. Aceşti compuşi ajung în celulele ficatului, numite hepatocite, şi pătrund în apropierea mitocondriilor, adică a zonei în care se produc arderile propriu-zise. Datorită prezenţei acestor compuşi, celulele ficatului îşi intensifică arderile, producând dioxid de carbon şi apă. Ritmul mai crescut de producere a dioxidului de carbon în celulă, cumulat cu efectul de alcalinizare produs de înşişi compuşii din porumb, determină apariţia unor semnale chimice. Acestea transmit de obicei mesajul de a se fabrica mai multe proteine în celula hepatică. Practic, compuşii ceto-aminici din porumbul fiert sau copt încurajează celulele din ficat să producă mai rapid acele proteine de care au nevoie diferite organe şi mai ales glandele. Ca urmare, un consum constant de porumb ne ajută să beneficiem rapid de proteinele şi hormonii necesari unui organism sănătos, chiar dacă vom consuma foarte puţină carne sau postim o perioadă scurtă.
Totodată, unii compuşi ceto-aminici din porumbul copt sau din floricele acţionează asupra mecanismelor celulare de hidroliză a grăsimilor aflate în exces în diferite ţesuturi. Aşadar, un consum ponderat de porumb copt poate conduce la scăderea în greutate, tocmai datorită acestor substanţe care pătrund în celulele ficatului. Pe lângă acest mecanism molecular de grăbire a degradării grăsimilor, porumbul este un bun medicament pentru slăbit şi datorită acţiunii mecanismelor hormonale ale tiroidei şi a extinderii reţelei de capilare care drenează substanţele nutritive în exces.

 
Benefic pentru sistemul nervos central
Bobul crud de porumb conţine un aminoacid numit thiamină, o substanţă destul de rezistentă la temperaturile ridicate. Această substanţă are un efect benefic asupra bunei desfăşurări a reacţiilor chimice din neuroni. Unele cercetări efectuate în anul 2001 de către neurochimiştii germani au demonstrat că thiamina şi izomerii săi rezultaţi din tratarea termică creează o condiţie electrică specială pentru o mai bună fixare a datelor în memorie. Thiamina este, de asemenea, importantă în sinteza unui transmiţător chimic de informaţie, numit acetilcolină. Se estimează că 40% din reflexele nervoase şi comenzile creierului depind direct de acest transmiţător. Thiamina încetineşte viteza degradării materialului genetic al mitocondriilor, fapt care se traduce printr-o încetinire a vitezei de îmbătrânire, mai ales a creierului.
Cercetătorii din domeniul gerontologiei de la Universitatea din Hamburg consideră că aportul de thiamină prin consum de porumb zilnic poate scădea viteza de îmbătrânire a creierului cu 5-10% pe an la femei şi cu 2-6% pe an în cazul bărbaţilor.
Alte cercetări efectuate în Marea Britanie au demonstrat că unii compuşi ciclici cu azot rezultaţi din fierberea porumbului pot activa producţia unor epifizine din glanda pineală a creierului, cu rol de conectare rapidă a informaţiilor din cele două emisfere cerebrale. Cercetările efectuate prin simulări pe calculator arată că aceşti hormoni ai glandei epifize sau pineale, stimulaţi de consumul de porumb, pot creşte semnficativ capacitatea de analiză inteligentă şi sinteză rapidă a datelor din memorie.



Ce-i drept, porumbul copt nu prea imi place, in schimb fiert mananc zilnic pentru ca imi place tare mult, motiv pentru care am postat si acest articol.

sâmbătă, 23 iulie 2011

Inghetata de menta si ciocolata amaruie





Ei bine, era timpul sa fac si eu inghetata, mai ales ca imi place tare mult inghetata. De acum nici n-am sa mai cumpar. A iesit delicioasa! As indrazni sa spun ca e cea mai buna inghetata pe care am mancat-o . Hai ca poateexagerez. :) Oricum e delicioasa, cremoasa, fina. Scuzati prezentarea, nu e tocmai de nota 10, asta pentru ca eram prea obosita si in plus nu am lingura pentru inghetata,  sa pot face globuri frumoase. :) Dar imi cumpar pana data viitoare.

Pt. inghetata de menta:de fapt reteta de baza, la care putem adauga diferite fructe, arome, cacao, ciocolata, etc.)

-2 galbenusuri
-100 g zahar
-200 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-3 lingurite sirop de menta, sau si mai mult, depinde cum va place
-50 g ciocolata amaruie maruntita

Galbenusurile si zaharul le batem cu mixerul pana se albesc si isi dubleaza voumul. Apoi turnam peste ele laptele si punem la fiert pa foc mic, amestecand. In momentul in care da semne ca se ingroasa crema, luam de pe foc sa nu se taie si adaugam siropul de menta. L-a mine s-a cam taiat :) insa nu e o problema, nu se vede si nu se simte in inghetata. :) Lasam crema sa se raceasca, apoi adaugam 200 ml frisca batuta si ciocolata maruntita. Punem intr-o cutie si dam la congelator, avand grija ca din ora in ora sa scoatem cutia si cu mixerul (sau furculita in cazul meu) sa amestecam in inghetata pentru a sparge acele de ghiata.


Pentru inghetata de ciocolata:
-reteta de baza de mai sus, adica

-2 galbenusuri
-100 g zahar
-200 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-100 g ciocolata amaruie

Galbenusurile si zaharul le batem cu mixerul pana se albesc si isi dubleaza voumul. Apoi turnam peste ele laptele, adaugam ciocolata rupta bucatele si punem la fiert pe foc mic, amestecand. In momentul in care da semne ca se ingroasa crema, luam de pe foc, lasam la racit si amestecam cu frisca batuta. Punem in cutie si dam la congelator, procedand intocmai ca la inghetata de menta, adica amestecand din ora in ora pentru a sparge acele de ghiata.



Combinatia de menta si ciocolata amaruie e mortala :) deci merita efortul. In plus aveti o inghetata naturala, delicioasa, fara E-uri. (acum depinde cate E-uri se gasesc in siropul de menta :) ) Oricum mult mai putine decat in inghetatele cumparate.



joi, 21 iulie 2011

Prajitura inteligenta


Prajitura inteligenta, prajitura desteapta, cremsnit fals, prajitura care se separa. Cam acestea ar fi denumirile sub care am intalnit-o. N-o consider tocmai un deliciu, insa fiind o prajitura care se face repede, lasand la o parte timpul de coacere, am repetat-o.

- 8 oua
-300 g zahar
- 8 linguri faina
- 200g unt
- 1l lapte
- 2 vanilii
- coaja lamaie

Se separa ouala, albusurile se bat spuma tare.
Galbenusurile se bat cu zaharul si vanilia si coaja de lamaie, pana devin spumoase. Se adauga untul moale si se bate pana se incorporeaza untul.

Peste galbenusurile amestecate cu unt se adauga treptat faina si laptele, amestecand cu mixerul. In final se adauga albusurile batute spuma, amestecand cu lingura de sus in jos.
Rezulta o compozitie cu aspect indoielnic de maioneza taiata. In momentul acela as fi jurat ca n-o sa iasa nimic. Se toarna compozitia intr-un vas termorezistent uns cu unt si tapetat cu faina.
 Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace prajitura la foc mic timp de 1 ora si 10 minute.
Se face testul cu scobitoarea.
Se pudreaza cu zahar si dupa ce se raceste se portioneaza.
Se vad cele 3 straturi dar nu chiar asa cum ar trebui, partea de jos nu s-a rumenit atat de frumos ca si partea de sus si pana acum n-am descoperit secretul. :)