sâmbătă, 30 aprilie 2011

Lamingtons...





.....sau cuburi, tavalite cu nuca de cocos
Aceste prajituri le faceam inainte putin altfel, un blat simplu de pandispan insa pe forumul  Retete in imagini am vazut o altfel de reteta si e mult mai buna decat ce aveam eu inainte.

Ingrediente:
-2 oua
-2 linguri miere de albine
-200 ml lapte
-1 lingurita bicarbonat de sodiu
-50 g unt
-200 g zahar
-300 g faina

Pentru sosul de ciocolata:
-200 g unt
-250 g zahar
-3 linguri cacao
-4 linguri lapte
+
-250 g nuca de cocos

Mod de preparare:
Zaharul, ouale, mierea si untul se pun intr-un castron si se mixeaza.
Se adauga cate putina faina si cate putin lapte in care s-a dizolvat bicarbonatul se alterneaza pana se termina faina si laptele Aluatul trebuie sa aibe consistenta unei smantani groase.
Se toarna intr-o tava 20/30 cm (tapetata sau cu hartie de copt) apoi dam la cuptorul preancalzit la 170°C pentru 15 minute
Apoi reducem temperatura cuptorului la 150°C si mai lasam aproximativ 10 minute. Blatul se lasa la racit apoi se taie in bucati dreptunghiulare.

Glazura:
Iingredientele se pun intr-o oala si se lasa la foc mic, amestecand mereu(trebuie sa se topeasca zaharul si sa devina un amestec omogen)
Nuca de cocos(nuca pisata, bucatele de ciocolata) se pune pe o farfurie , glazura se pune intr-o tava lata(astfel se inmoaie mai usor patratele adica nu se imbiba prea tare cu galzura).








Julia Jianu - 1000 de vise

 Nu pot sa spun ca sunt o fana insa piesa aceasta imi place la nebunie.
 

joi, 28 aprilie 2011

duminică, 24 aprilie 2011

Negresa cu cafea



Aceasta reteta am vazut-o pe blogul Laurei Adamache si mi-a placut tare mult, astfel ca am facut si eu prajitura. Foarte buna, foarte pufoasa, cu textura umeda, cu aroma de cafea, o prajitura simpla, rapida si foarte buna.

-320 g zahar
-200 g unt
-6 oua
-260 g faina
-1 plic praf de copt Dr. Oetker
-1/2 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
-2 linguri ness (am pus cafea instant DonCafe Selected)
-100 ml lapte
-1 fiola esenta vanilie/1 plic zahar vanilat

 Glazura:
-50 g unt
-6 linguri zahar
-6 linguri  lapte
-5 linguri cacao
-1 lingura ness

Pentru decor:
-200 ml smantana dulce pt. frisca (am folosit Sanlacta)
-cateva capsuni 
In plus, pentru ca mi-a ramas un bol de glazura oglinda de la tortul mamel, glazura care intre timp s-a transformat intr-o crema delicioasa, am pus cate o lingurita pe fiecare cub de prajitura.

Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul si esenta de vanilie pana se omogenizeaza. Adaugam unul cate unul cele 6 oua si mixam bine dupa fiecare. Nu adaugam urmatorul ou decat dupa ce oul anterior este perfect inglobat in crema de unt,

asa arata untul amestecat cu zaharul si ouale,

Amestecam faina cu praful de copt si bicarbonatul si o adaugam treptat cremei de unt si oua si amestecam bine, apoi adaugam nesul dizolvat in lapte, amestecand cu grija. 


Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic aproximativ 35 minute. (Aici fiecare isi cunoaste cuptorul. Laura spunea ca se coace 20-25 minute insa eu am tinut-o mai mult pentru ca dupa 25 de minute era departe de a fi coapta. Se face testul cu scobitoarea pentru siguranta.)


asa arata prajitura coapta


Punem intr-un vas untul taiat in cubulete mici, zaharul, laptele, ness-ul si cacaoa. Le topim la foc mic iar cand consistenta incepe sa devina usor cremoasa, o luam de pe foc si o lasam sa se raceasca pana ajunge calduta. O turnam pe prajitura si o intindem cu o paleta. Glazura mea a fost destul de lichida si a insiropat usor blatul.


Dupa ce s-a racit prajitura, se taie in cuburi cu un cutit bine ascutit. Se taie destul de greu pentru ca e foarte pufoasa. Dupa cum spuneam mai sus, pe fiecare cub am pus o lingurita din glazura oglinda, transformata intr-o crema delicioasa.


Am ornat cu frisca si capsuni. 




Sarmalute in frunze de gulii


-frunze de gulii
-500 g carne tocata
-1 ceapa
-1 morcov
-1 cescuta orez
-marar verde
-cimbru
-sare, piper, boia de ardei
-250 ml suc de rosii

Frunzele de gulii se oparesc, se taie vana groasa de pe mijlocul fiecarei frunze. Carnea se amesteca cu orezul spalat, morcovul ras, ceapa calita sau cruda, marar verde, cimbru, sare, piper, boia de ardei.
Cu acest amestec se umpe fiecare frunza si se ruleaza. Se pun sarmalutele intr-un vas, se acopera cu apa amestecata cu sucul de rosii si o lingurita sare si se fierb la foc mic.








sâmbătă, 23 aprilie 2011

Cheful de pensionare al mamei mele


Din lipsa de timp n-am postat pozele de la pensionarea mamei mele. Acum am sa pun cateva poze, urmand sa mai adaug si in zilele urmatoare. Am sa pun poze cu aperitivele pregatite de mama apoi cu cele pregatite de mine.
-salata de cartofi cu maioneza, mini clatite brasovene, conopida pane, platou rece cu pastrama din piept de pui, cascaval, rulouri de sunca cu pasta de peste si masline, conopida cu maioneza
(cred ca n-am pozat chiar tot ce era pe masa :) )





si acum cele pregatite de mine,
-2 poienita cu ciuperci



minipizza


trigoane cu ciuperci


eclere umplute cu vinete


prajituri (doar Albinita e facuta de mine, restul le-a facut mama mea)


si tortul



cu colegele de birou si cu Alex