duminică, 31 octombrie 2010

Tort cu mousse de mure si crantz



Mi-am tot dorit o forma de tort-inima si mi-am cumparat-o. Parca la magazin nu mi s-a parut atat de mare, dar mi-a iesit ditamai tortul :). Oricum nu s-a plans nimeni de asta si drept dovada deja s-a mancat jumatate din tort.
Blatul:
-5 oua
-2 linguri ulei
-1 lingura apa
-7 linguri zahar
-1 zahar vanilat
-7 linguri faina
-1 praf de copt


Mousse de mure:
-500 g mure congelate (am cumparat de la Auchan niste mure uriase)
-4 linguri zahar
-1plic gelatina
200 ml frisca

Peste mure am pus 4 linguri zahar si dupa ce a lasat un sirop, le-am pasat pentru ca murele acestea fantastice au niste samburi mari si tari si e neplacut sa simti printre dinti astfel de samburi.
A rezultat un fel de piure de mure cam asa


Gelatina se hidrateaza in putina zeama de compot de ananas. 
Piureul de mure se infierbanta apoi se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa sa se racoreasca dar nu de tot pentru a nu se ingrosa, se bate frisca si se amesteca cu piureul de mure.


Pe o tava se pune inelul detasabil si pe fund se aseaza jumatate din blatul insiropat.
Peste blat se pune mousseul de mure si se pune in frigider.
 Intre timp preparam 

Crema diplomat:

-3 oua
-120 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa de faina
-coaja rasa de la o lamaie
-300 ml lapte
-1 plic gelatina
-300 ml frisca
-1 cutie compot de ananas

Crema diplomat se pune peste mousse-ul de mure, se pun si bucatele de ananas si al doilea blat insiropat. Mie mi s-a parut si asa destul de uscat tortul,imi plac torturile bine insiropate.

Am lasat tortul peste noapte in frigider si azi dimineata am scos inelul si am ornat tortul.


Am uns tortul cu frisca si pe margine am pus crantz pe care l-am facut din 150 g zahar ars si 150 g nuci.
 Am mai facut niste inimioare din ciocolata alba si cam asta e tot.






Kurtos - Colac secuiesc II


Alexutul meu e mare fan kurtos si saptamana trecuta mi-a repetat in fiecare zi ca sambata trebuie sa-i fac kurtos. Reteta se gaseste aici, asadar n-am s-o rescriu. Dar imaginile cred ca sunt suficient de explicite astfel incat sa se inteleaga cum am procedat.

aluatul framantat


dupa ce a crescut o ora

Aluatul se imparte in bucati egale. (mie mi-au iesit 9 bucati). Din fiecare bucata se face un sul care se rasuceste pe dispozitivul de lemn uns in prealabil cu putin ulei. "scula" aceasta destul de rudimentara o am de la bunica, e foarte veche dar isi face bine treaba. :)


Cutiuta in care se prajeste e din ceva tabla cum erau tigaile acelea vechi si negre. Se pune ulei si se lasa sa se incinga, apoi se pune dispozitibul de lemn si se tot invarte de maner pana se prajeste. Partea buna e ca se face repede si nu absoarbe ulei.


Cu toate astea eu il scot pe hartie absorbanta,


apoi il dau prin zahar pudra,


si ca sa semene mai bine cu originalul, il stropesc cu zahar caramelizat.



sâmbătă, 30 octombrie 2010

Pizza rustica


Aluatul:

-500 g faina
-1 cub de drojdie proaspata
-1 lingurita sare
-250 ml lapte
-1 lingurita zahar
-2 linguri ulei de masline
-putina apa (aproximativ 100 ml)

Din ingredientele de mai sus se framanta aluatul, pana cand acesta nu se mai lipeste si peretii vasului raman curati. Asa arata aluatul framantat, acelasi pe care il folosesc si la paine.


-500 g ciuperci
-carnati taranesti
-salam banatean
-cascaval 
-masline verzi
-rondele de ceapa de apa
-300 ml suc de rosii
-1 ceapa
-1 bucata usturoi
-oregano
-sare, piper


Punem pizza in cuptor pana se topeste cascavalul si blatul devine crocant la suprafata.





Spaghete carbonara (Maggi ideea zilei)


Aceasta nu e reteta originala de carbonara si eu in general nu sunt adepta "prafurilor" din plic insa cand esti in criza de timp poate fi o solutie salvatoare.


-1 plic baza pentru sos carbonara de la Maggi
-150 g sunca de pui
-400 ml lapte
-putin ulei de masline
-400 g spaghete
-putin cascaval

Sa taie sunca in fasii, se caleste in putin ulei de masline, se adauga praful de sos amestecat cu laptele si se lasa sa fiarba 5 minute, dupa care se amesteca cu pastele fierte in apa cu sare.


Optional se adauga cascaval ras.


Dovleac copt


Desi nu prea mi-a placut niciodata dovleacul, ieri vazand piata plina de dovleci am cumparat o bucata si am copt-o azi dimineata. A fost bun si dulce si cred ca am sa mai cumpar si am sa mai coc. Cu atat mai mult cu cat stiu ca dovleacul dovleacul este plin de antioxidanti si beta-caroten. Pulpa de dovleac contine vitamine, in special provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. 


Se taie in felii potrivite, care se pun in cuptor la foc mic pana se coc. Eu cred ca le-am lasat vreo doua ore.

luni, 25 octombrie 2010

Premiu nou de la Micul


Toamna vine cu premii si in casuta mea. De la o prietena draga, Yvone 9Micul) am primit acest premiu pe care il ofer cu drag tuturor vizitatorilor mei.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Clatite cu branza si sos de vanilie



Pentru clatite:
-350 g faina
-2 oua
-1 pachet zahar vanilat
-coaja de lamaie
-5 linguri ulei
-400 mllapte
-putina apa minerala

Pentru crema de branza:
-500 g branza de vaci
-zahar dupa gust
-1 vanilie
-coaja de lamaie
-3 galbenusuri
-stafide

Pentru sosul de vanilie:
-2 galbenusuri
-2 linguri amidon
-2 linguri zahar
-1 zahar vanilat
-400 ml lapte

Pe fiecare clatita se pune o lingura generoasa de crema de branza,


se ruleaza si se pun intr-un vas termorezistent uns cu unt.


Peste clatite se pun cele 3 albusuri batute spuma cu 6 linguri zahar.


Se pune tava in cuptor pana se rumeneste bezeaua.


Se servesz cu sosul de vanilie, eventual pudrate cu scortisoara.



Falafel II


Pentru ca imi plac foarte mult retetele arabesti si imi place falafelul, am facut din nou, dupa aceeasi reteta .






Placinte cu varza II


-500 g faina
-1 cub de drojdie proaspata
-1 lingurita sare
-250 ml lapte
-1 lingurita zahar
-2 linguri ulei de masline
-putina apa (aproximativ 100 ml)
-2 cartofi fierti in coaja
-1 varza de 1.5 kg

Din ingredientele de mai sus se framanta aluatul, pana cand acesta nu se mai lipeste si peretii vasului raman curati.Se lasa sa creasca aproximativ o ora timp in care isi va dubla volumul. Intre timp se taie varza ca pentru salata si se caleste, se adauga sare si mult piper .
Aluatul se imparte in 8 parti egale, se intind patrate (pe cat posibil), se pune o lingura generoasa de varza si se unesc cele 4 colturi ale patratului.



Se ung placintele cu galbenus de ou si se coc pana se rumenesc.