marți, 28 septembrie 2010

Prajitura turnata cu mere


Blat:
-4 oua
-18 linguri zahar
-18 linguri ulei
-18 linguri lapte
-24 linguri faina
-1 praf de copt
-1 zahar vanilat

Umplutura:
-1,5 kg mere
-zahar dupa gust
-scortisoara

Merele se curata de coaja,se dau pe razatoarea mare, se amesteca cu zahar dupa gust si se calesc pana se evapora sucul. Se adauga scortisoara.
Intr-un bol de bat cele 4 oua impreuna cu zaharul, vanilia si uleiul. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si laptele. Rezulta o compozitie asemanatoare cu cea de pancakes.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se toarna jumatate din compozitia pentru blat. Se coace blatul 10 minute, dupa care se scoate si se adauga merele calite si restul de compozitie. Se mai coace 30-35 minute.
Cand e gata, se lasa sa se raceasca putin apoi se pudreaza cu zahar si dupa racirea completa se portioneaza.





Ciorba de naut cu costita afumata


-500 g naut
-o bucata costita afumata
-1 morcov
-1 ceapa
-1 ardei capia
-tarhon pentru aroma
-putin otet
-2 linguri faina
-suc de rosii




Nautul se pune la inmuiat cateva ore. Eu l-ampus seara si l-am lasat pana dimineata. Apoi se fierbe in apa cu sare. Eu am fiert-o si am aruncat apa de doua ori. Astfel e mai usor tolerata si nu baloneaza.
Separat se pune apa la fiert. Se spala si se taie costita si se lasa sa fiarba. Se adauga ceapa, ardeiul si nautul prefiert.. Cand si nautul si costita e aproape gata se adauga morcovul taiat.. Se adauga sare dupa gust si tarhon. (eu am intotdeauna un borcanel cu tarhon pus in sare si otet) Se pune o lingurita-doua de otet de pe tarhon. (se poate si mai mult otet insa noua nu ne place  tare acra).
 Intr-o cratita am amestecat suc de rosii cu 2 linguri faina si am adaugat treptat zeama de la ciorba. Am fiert-o si am turnat-o apoi peste ciorba.





luni, 27 septembrie 2010

Paine impletita in patru


Asadar, din nou paine, deaceasta data impletita in 4. Si mai sunt cateva impletituri pe care nu le-am incercat inca dar sunt pe lista :). Din nou multumiri Laurei Laurentiu pentru filmuletele ajutatoare.
Reteta, aceeasi ca de obicei.

aluatul crescut


impartit in 4


se fac 4 suluri egale si se unesc la un capat


Tehnica e foarte simpla, sulul 4, din stanga se lasa deoparte , se face o impletitura in 3 iar sulurile 3 si 4 se rasucesc intre ele. Sper ca m-am facut inteleasa. :)


painea gata impletita


unsa cu galbenus si presarata cu susan


gata coapta


si feliata


sâmbătă, 25 septembrie 2010

Ghoriba (fursecuri Maroc)


Aceasta reteta am vazut-o mai intai pe blogul Laurei Adamache si mi-a facut cu ochiul. :) Apoi am vazut-on si la Miha pe blog, de unde am si luat reteta . (Multumesc Miha, Laura)

  -2 oua
  -50 g unt
  -40 ml ulei
  -150 g zahar
  -esenta de migdale
  -350 g faina
  -1 lingurita praf de copt
  -zahar pudra pentru tavalit fursecurile

Mixam ouale cu  dupa care adaugam zaharul si mixam in continuare pana isi dubleaza volumul.

Untul il topim, apoi il amestecam cu uleiul si esenta de migdale si turnam peste crema de oua. Adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam. Aluatul obtinut il dam la frigider 1 ora. (eu m-am grabit si l-am lasat doar 20 de minute dar a fost suficient)


Formam bilute cam de marimea unei nuci, pe care le tavalim prin zahar din abundenta. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. (Aici n-am estimat prea bine marimea nucilor :) si au iesit cam mari)


Se coc timp de 20 de minute, nu mai mult pentru ca se usuca si devin tari.






joi, 23 septembrie 2010

Cornuri pufoase cu gem


-400 g faina
-25 g drojdie
-100 g unt sau margarina
-150 ml lapte
-1 ou
-100 g zahar
-zahar vanilat
-coaja de lamaie

aluatul framantat


dupa ce a crescut o ora


Se imparte in 6 parti egale.Fiecare bucata de aluat se intinde si se taie in 8 triunghiuri.


Se pune gem.Aici am pus de visine.


Si aici o marmelada de gutui.
Ideal e sa folositi o marmelada sau un gem mai tare ca sa nu se murdareasca aluatul.


Se ruleaza aluatul dinspre exterior spre interior.
 Se pun cornuletele in tava si se mai lasa 20 minute. Se ung cu galbenus amestecat cu zahar tos.


Cand s-au copt se pot da prin zahar pudra,





sau se pot lasa ca atare.



miercuri, 22 septembrie 2010

Paine impletita in cinci


Reteta e aceeasi pe care am folosit-o la fiecare paine impletita.
Tehnica impletirii in 5 am luat-o de pe blogul Laurei Laurentiu.

aluatul crescut


impartit in 5 bucati egale





Am copt painea pe frunze de varza. Ii da o aroma foarte placuta.




sâmbătă, 18 septembrie 2010

Cheesecake cu ciocolata

Ce pot sa spun, e ca mie naceasta prajitura nu mi-a placut deloc.  Mi se pare ca cheese cake-urile merg cu orice fructe dar nu cu ciocolata. Nu mi-a placut combinatia de branza cu ciocolata. Poate daca-l faceam cu mascarpone si branza philadelphia mergea, dar asa nu.

Pentru crusta:
-300 g biscuiti
-150 g unt topit
-1 lingura cacao

Biscuitii se zdrobesc, se amesteca cu cacao si untul topit si se pun in tava.

Pentru crema:
-1 kg branza de vaci
-3 oua
-150 g zahar pudra
-1 vanilie
-200 g ciocolata amaruie
-200 ml frisca
-1 lingura amidon


Se bate branza cu zaharul, vanilia, ouale, amidonul si se adauga ciocolata topita si frisca.


Crusta se pune in cuptor pentru 15 minute, apoi se toarna crema deasupra si se mai pune in cuptor 40 minute.



Dupa ce s-a racit, se decoreaza cu frisca si visine din dulceata.