sâmbătă, 24 aprilie 2010

Eclere cu vanilie


Pentru coji:
-150 linguri apa rece
-150 g unt sau margarina
-150 g faina
-4 oua

Apa si untul/margarina se pun la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga toata faina. Se amesteca foarte bine si se adauga ouale pe rand, astfel incat dupa ce primul ou a fost bine amestecat si incorporat, il adaugam pe urmatorul. Putem folosi mixerul (e chiar indicat :) )
Compozitia pentru coji se pune intr-un posh cu dui stelat si se formeaza bastonasele pentru cojile de eclere. Se coc in cuptorul preincalzit, fara a deschide usa cuptorului 25 minute. Dupa cele 25 minute, putem verifica daca sunt coapte cojile. Daca au o culoare aurie, cum sunt ale mele, sunt gata si se pot scoate. Daca nu, le mai lasam cateva minute.



Crema:
-4 oua
-180 g zahar
-500 ml lapte
-80 g faina
-2 plicuri zahar vanilat/1 pastaie de vanilie
 
Se pune laptele la fiert cu pastaia de vanilie . Ouale se bat cu zaharul si faina pana se spumeaza. Se toarna laptele fierbinte peste oua, se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Crema se lasa sa se raceasca, apoi se pune intr-un posh si se umple eclerele. Se glazureaza cu ciocolata topita, amestecata cu frisca lichida.
 
 



marți, 20 aprilie 2010

Briose trandafiri


Pornind de la reteta de cozonac trandafir cu vanilie si visine a Miculinei, am facut azi niste muffinsi. De fapt acelasi cozonac numai ca pus in forma de muffins.
`-500 g faina

-1 plic drojdie uscata
-100 g zahar
-100 g unt topit
-1 ou
-150 ml lapte
-vanilie
-coaja de portocala

Pentru umplut:

-400 ml lapte
-1 budinca vanilie
-2 linguri zahar
-visine din dulceata

Se framanta aluatul (cu mana ca nu am masina de paine) si se lasa sa creasca minim 1 ora.


In timp ce creste aluatul, se fierbe budinca si se pune la rece.

Aluatul se intinde intr-o foaie dreptunghiulara, se pune budinca si visinele deasupra.

Se ruleaza si se taie felii groase. Eu l-am impartit astfel incat sa incapa in cele doua tavi a cate 6 orificii de muffins.

In tava am pus cosulete de hartie. Mare greseala, a doua oara am patit-o dar jur ca nu mai folosesc niciodata hartiile astea. Se lipesc intr-un hal...


Se ung cu galbenus si se presara putin zahar deasupra.

Se coc pana se rumenesc frumos.






Salata de primavara


Nu trece primavara fara ca vreo persoana sa nu manance macar o salata de cruditati, din care nu lipsesc bineinteles ridichile. Si este cu atat mai bine cu cat cresteti cantitatea acestor legume, deoarece o cura cu ridichi este extrem de benefica pentru organism. Bogate in fibre vegetale, vitamina A, acid folic si fier, ridichile de luna fac parte dintre legumele cu rol important in prevenirea cancerului. Prin consumul lor puteti trata cu succes afectiuni ale stomacului – balonari abdominale, indigestii, ajutand la refacerea florei intestinale – ale ficatului, ale inimii (tulburari de ritm cardiac) etc. De asemenea, consumul regulat de ridichi poate preveni guturaiul, gripa si infectiile respiratorii. Datorita continutului ridicat de vitamina C, ridichile de luna sunt benefice pentru toate afectiunile care au la baza carente ale acestei vitamine. In acest sens, s-au constatat rezultate foarte bune si in astmul bronsic, mai ales in cazul copiilor.Culoarea ridichiilor este data de antociani, pigmenti rosii sau purpurii prezenti la suprafata, care ajuta la consolidarea in organism a vitaminei C. Salata japoneza Pentru a diversifica modalitatea de preparare a ridichilor de luna, iata o reteta de salata japoneza foarte gustoasa si saraca in calorii. Taiati rondele fine de ridichi, amestecati-le cu peste crud, marinat, taiat in lamele subtiri (sardine, ton) si adaugati hrean si sos de soia. Daca insa preferi reteta traditionala cu salata verde, atunci trebuie sa stii ca aceasta este la fel de eficienta pentru organism, ajutandu-te sa scapi de stresul cotidian.
-salata verde
-ridichi de luna
-ceapa verde
-rosii
-castraveti
-sare
-zeama de lamaie
-ulei de masline

luni, 19 aprilie 2010

Chiftelute de pangasius


Pangasius este un peste destul de gras si nu prea agreat de cei ai casei. Dar varianta aceasta de chiftelute le este pe plac si baietilor. La Auchan am gasit pangasius maruntit, ideal pentru chiftelute.

-500 g pangasius maruntit.
-2 fire ceapa verde
-2 catei de usturoi
-1ou
-1 felie de paine
-sare, piper
-2-3 linguri faina

Am pus toate ingredientele intr-un bol (in afara de faina) si le-am mixat cu mixerul verticat. A rezultat o compozitie destul de moale in care am adaugat faina si am amestecat cu lingura sa se incorporeze toata faina.


Am modelat chiftelutele si le-am prajit in ulei incins.
 Se scot pe hartie absorbanta sa se scurga surplusul de ulei.

Le-am servit cu o salata de primavara si cartofi la cuptor.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Tort cu branza si capsuni


Blatul:
-4 oua
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-6 linguri zahar
-1 vanilie
-coaja rasa de lamaie
-6 linguri faina
-1 praf de copt
Galbenusurile cu apa, uleiul, zaharul, vanilia si coaja de lamaie se bat pana se topeste zaharul. Apoi se adauga faina amestecata cu praful de copt si in final albusurile batute spuma tare. Se coace blatul pana trece testul cu scobitoarea.



Pentru crema:

-300 g branza de vaci
-180 g zahar
-500 ml frisca
-400 g capsuni
-1 plic gelatina (eu am uitat sa pun gelatina si nu e nicio problema, deci merge si fara)

Capsunile se spala, se taie in 4 si se amesteca cu 2 linguri zahar. Cu siropul lasat vom insiropa blatul. Pentru ca siropul a fost putin, am agaugat si apa de flori de portocale.




Branza se amesteca cu zaharul si se bate cu mixerul. Se adauga frisca batuta. Din frisca pastram o mica parte pentru acoperit tortul.

Rezulta o crema fina fina de tot.
In crema adaugam capsunile si amestecam usor cu lingura.
Se pune toata crema pe blat niveland bine si acoperind si marginile. Deasupra se pune frisca. Eu am facut niste valuri cu lingura ca n-am avut chef de ornat
Am ornat cu capsuni taiate a la Micul.




Sectiunea



Biscuiti cu branza si cartofi


Dupa reteta de Taleri cu cartofi si branza ai Miculinei, am fafut si eu azi acesti biscuiti. (Le-am zis biscuiti ca mi se pare cam neobisnuita denumirea de taleri. Sper ca nu se supara Micul.)

-300 g cartofi fierti in coaja
- 360 g faina
- 1 lingurita sare
- 100 g cascaval ras
- 80 g unt de la frigider
- 1 galbenus + 1 pentru uns deasupra
- 2 linguri marar proaspat (eu n-am avut asa ca am pus niste ceapa verde tocata fin)

Cartofii se fierb in coaja, si se racesc.Reci se dau prin razatoarea mica si se amesteca cu faina, sarea, cascavalul ras tot pe razatoarea mica, mararul tocat si untul din frigider taiat cubulete.Se adauga apoi oul si se omogenizeaza.Se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se baga la frigider pentru 1h.( Eu nu l-am pus ca m-am grabit)


Se intinde apoi foaie cam de 1-1,5 cm, se decupeaza talerii, se ung cu galbenus, se presara cu ce vreti, eu am presarat cascaval si chimen si se coc pana se rumenesc frumos.







Sunt foarte foarte buni. Merci Micul pentru reteta.


joi, 15 aprilie 2010

Langosi


Azi mi-a zis Alex ca vrea "langosi ca la Week-end" (Week-endul e un complex de agrement unde ne petrecem noi o mare parte a timpului, vara).
Asadar, pentru alt avem nevoie de:
-500 g faina
-1 cub de drojdie proaspata
-1 lingurita sare
-2 linguri ulei (de masline am pus eu)
-1 lingurita zahar
-250 ml apa calda

Se framanta aluatul care se lasa sa creasca o ora


Planul de lucru se unge cu ulei. Se rup bucati din aluat, care se aplatizeaza cu mainile unse cu ulei.

si se prajesc in ulei incins
pe ambele parti
apoi se scot pe hartie absorbanta sa se scurga surplusul de ulei
Se ung cu smantana si se pune cascaval ras sau branza deasupra. Eu am amestecat cascaval si branza de burduf.

A mancat Alexutul meu 4 bucati mari si late.

marți, 13 aprilie 2010

Pulpa de miel umpluta

Din ciclul 'Retetele mamei", va prezint "piesa de rezistenta", pulpa de miel umpluta.


- o pulpa mare de miel
-organe de miel
-1 kg carne tocata
-8 oua fierte
-2-3 oua crude
-sare, piper, boia de ardei
-patrunjel si ceapa verde

Se desprinde pielea de pe pulpa de miel si se umple cu compozitia de mai sus (o compozitie ca de drob), se coase apoi pielea.  Pulpa astfel umpluta se condimenteaza cu sare, piper, boia si se unge cu untura. Se pune in tava de la aragaz, se toarna si putina apa si in permanenta se stropeste cu apa amestecata cu untura pentru a nu se crapa si a se rumeni frumos. Cam asta ar fi in linii mari reteta, eu n-am facut niciodata am scris doar cum face mama. Oricum iese o bunatate.




si sectiunea